Asgari ücretlilerin dikkatine! Kıdem tazminatında çifte zam dönemi

Asgari ücretlilerin dikkatine! Kıdem tazminatında çifte zam dönemi
Kıdem tazminatı, çalışanlar için önemli bir gelir kalemi olarak kabul ediliyor ve bu konuda çifte zam gündeme geleceği belirtiliyor. Ancak asgari ücretli çalışanlar da bu değişiklikten etkilenecek mi? İşte tüm detaylar...

15 Temmuz'da enflasyonla memur maaş artışı yüzde 17.55 olarak gerçekleşmiş ve buna 8 bin 77 liralık seyyanen zam eklenmişti. Ancak memur maaş katsayısı yüzde 17.55'e göre belirlendi. Bu durum, ocak-temmuz arasında geçerli olan 19 bin 982 liralık kıdem tazminatı tavanının 23 bin 489 liraya çıkmasına neden oldu. Bu, 10 yıl kıdemi olan bir çalışan için 35 bin liralık bir avantaj anlamına gelmektedir. Şimdi ocak ayında ise asgari ücret ve memur maaşı zammı konuları gündeme gelecek.

ENFLASYON FARKI DA EKLENECEK

Hakem Kurulu 2024 ve 2025 yıllarında memur maaşlarına yapılacak toplu sözleşme zam oranını geçtiğimiz günlerde belirledi. Böylece memura ocak ayında yüzde 15 zam yapılacak. Buna enflasyon farkı da eklenecek.

Geçen hafta yapılan açıklamada, Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, 2023 yılı enflasyon tahmininin daha önce enflasyon raporunda yer alan yüzde 58'lik orta noktaya yakın bir seviyede yüzde 54-62 aralığının üst sınırına yakın olacağını tahmin etti.

HANGİ DURUMLARDA NE KADAR OLUR?

2023 yılı enflasyonu yüzde 58 olursa, memur maaşlarına yüzde 43.5, enflasyon yüzde 62 olursa ise yüzde 47 civarında zam yapılacağına dair Posta'da yer alan haberler bulunuyor. Ayrıca, kıdem tazminatı tavanının ocak ayında memur maaşlarına paralel olarak artması bekleniyor. Enflasyon yüzde 62 olursa, şu anda 23 bin 489 lira olan kıdem tazminatı tavanı ocak ayında 34 bin 460 liraya yükselmiş olacak.

Kıdem tazminatı tavanının artması, brüt ücreti 23 bin 500 liranın üzerinde olan işçileri etkileyecek. Örnek olarak, brüt ücreti 35 bin lira olan ve son işyerinde 10 yıl hizmeti bulunan bir işçi, 31 Aralık tarihinden önce emekli olursa 233 bin lira kıdem tazminatı alabilecek. Aynı işçi emeklilik dilekçesini 1 Ocak'tan itibaren verdiğinde ise bu kez 345 bin lira tazminat alabilecek.

ASGARİ ÜCRETLİLERİN DİKKATİNE

Brüt asgari ücret şu anda 13 bin 414 lira. Aralık ayında asgari ücret için zam pazarlığı başlayacak. Ocak ayında asgari ücret yüzde 30-40 civarı artış yapılırsa en düşük kıdem tazminatı da 1 yıl için 16-17 bin lira seviyesine çıkacak. Dolayısıyla emekli olmayı, evlilik nedeniyle işten ayrılmayı planlayanların ocak ayını beklemesinde fayda var.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar