Asgari ücrete yüzde 50 zam! 2022 yılı zammı herkesi etkileyecek

Asgari ücrete yüzde 50 zam! 2022 yılı zammı herkesi etkileyecek
2022 yılı asgari ücret 4 bin 253 TL olarak belirlendi. Asgari ücretten alınan 2 vergi de kaldırıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, milyonlarca çalışanın merakla beklediği 2022 yılı asgari ücret miktarını açıkladı. Buna göre, 2022 yılında asgari ücretin en alt rakamı 4 bin 253 lira olarak uygulanacak. Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun 4. toplantısının ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ile işçi ve işveren temsilcileri Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ne gelerek Erdoğan ile görüştü.

"50 YILIN REKORU"

Görüşmenin ardından yeni asgari ücreti açıklayan Erdoğan, “Komisyon, asgari ücretin 4 bin liranın üzerinde olması gerektiği yönünde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımıza görüş bildirmiştir. Bakanlığımız tarafından şahsıma aktarılan bu görüş çerçevesinde biz de asgari ücreti belirledik. Buna göre 2022 yılında asgari ücretin en alt rakamı 4 bin 250 lira olarak uygulanacaktır. Çalışanın evli olmasına ve çocuk sayısına göre bu rakam daha da yükselmektedir” dedi.

Erdoğan, şöyle devam etti: "Son 50 yılın en yüksek rakamını ifade eden asgari ücret artışı yüzde 50 seviyesinde gerçekleşmiştir. Türkiye Cumhuriyeti’nin Anayasasında belirtildiği şekilde demokratik ve sosyal bir hukuk devleti olduğunun ifadesi olan bu artışla çalışanlarımızı fiyat artışları karşısında ezdirmeme kararlılığımızı ortaya koyduğumuza inanıyorum. Asgari ücrette tarihi bir artışı gerçekleştirirken, bunun işveren üzerindeki yükünü azaltacak adımları da ihmal etmedik. Önümüzdeki yıl başından itibaren asgari ücretten alınan gelir vergisi ile damga vergisini kaldırıyoruz. Bu iki verginin kalkmasıyla işveren kesimini 450 liralık ilave bir yükten de kurtarmış oluyoruz. Hükümet olarak asgari ücreti fevkalade yüksek bir oranda artırarak çalışanlarımızın, asgari ücretten alınan vergiyi kaldırarak işverenlerimizin yanında olduğunu gösterdik."

HERKESİ İLGİLENDİRİYOR

2022 yılı asgari ücreti brüt 5 bin 4 TL, net 4 bin 253 TL 40 kuruş olarak belirlenirken, asgari ücretliler üzerindeki gelir vergisi ve damga vergisi de kaldırıldı. Yapılacak düzenlemeyle, tüm işçilerin ücret gelirlerinin, asgari ücrete kadar olan kısmından gelir ve damga vergisi kaldırılacak. Böylece işverenler, işçi başına 450 liralık bir yükten de kurtulmuş olacak. Devlet, en az 6 milyar liralık bir gelirden vazgeçmiş olacak. Zamla bir önceki yılın asgari ücretine göre yüzde 50.5’in üzerinde artış yapmış olacak.

AGİ KALKTI

Yeni düzenlemeyle birlikte asgari ücret üzerindeki vergi kaldırılırken, gelir vergisinden düşülerek çalışana geri ödenen asgari geçim indirimi (AGİ) de kalkmış olacak. Yapılacak düzenleme ile tüm işçilerin asgari ücret düzeyine kadar olan gelirlerinden gelir vergisinin tamamen kaldırılmasıyla, alınmayan bir verginin iadesi ve AGİ ödemesi söz konusu olmayacak. Buna karşılık asgari ücretler, evlilik durumu ve sahip olunan çocuk sayısına göre artacak.

NELERİ ETKİLEYECEK?

Asgari ücrete gelen zamla birlikte, asgari ücretin dışındaki pek çok ödeme de yeniden belirlenecek. 2022 yılında en düşük işsizlik maaş 2 bin 137 lira, en yüksek işsizlik maaşı 4 bin 260 lira olacak. Hiçbir güvencesi olmayan yaşlılara verilen 65 yaş aylığı, iş göremezlik ödeneği, bireysel emeklilik sistemine (BES) devlet katkısı miktarı, engelli aylığı, evde bakım parası da 2022’de zamlanacak. Kıdem tazminatı tavanı da 12 bin 975 liraya yükselecek. Asgari ücretle işçilerin ihbar tazminatları da yükselirken, daha fazla kişi Genel Sağlık Sigortası (GSS) primlerinde devlet şemsiyesi altına girmiş olacak. Ücretlerle birlikte sigorta primleri de artarken, esnaf primleri de yükselecek.

2022 YILI ASGARİ ÜCRETİ (TL/ AY)

Brüt asgari ücret 5004.00
SGK primi (yüzde 14 ) 700.56
İşsizlik sigortası primi (yüzde 1) 50.04
Kesintiler toplamı 750.60
Net asgari ücret 4253.40

İŞVERENE MALİYETİ (TL/AY)

SGK primi (işveren payı) (yüzde 15.5) 775.62
İşveren işsizlik sigorta primi (yüzde 2) 100.08
İşverene toplam maliyet 5879.70 (Milliyet)

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar