Asgari ücrete ek zam gelecek mi? Kritik gelişme: 2 formül gündemde...

Asgari ücrete ek zam gelecek mi? Kritik gelişme: 2 formül gündemde...
Son dönemde piyasalarda yaşanan hareketliliğin ardından asgari ücret ek zammı arama motorlarında sorgulanmaya başlandı. Asgari ücret için ek zammın yapılıp yapılmayacağı ve olası zam tarihi merak konusu oldu. Peki, asgari ücret zammı olacak mı, ne zaman olacak ve ne kadar olacak?

ASGARİ ÜCRETE EK ZAM GELECEK Mİ? KRİTİK GELİŞME

Asgari ücrete ek zam gelecek mi? sorusu Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin''den gelen son dakika açıklamaları ile yanıt buluyor... Asgari ücrete ikinci zam konusunda yeşil ışık yakıldı. Yılın başında yapılan zam sonrasında artan enflasyon nedeniyle milyonlarca asgari ücretli ikinci zam beklentisi içinde. Peki "Asgari ücrete Temmuz ayında ara zam gelecek mi?" İşte, yapılan son açıklamalar ile birlikte asgari ücret zammı son dakika gelişmeleri...

2 FORMÜL GÜNDEME GELDİ

Yılda 1 kez belirlenen asgari ücret tarafına ek zam yapılabilmesi için yasal düzenleme gerekiyor. Öte yandan olası asgari ücret Temmuz zammı için ''Enflasyon farkı'' ve ''Prim'' formülü gündeme geldi.

Ocak 2022''de asgari ücret yüzde 50,5 artışla brüt 3.577,50''den 5.004 TL''ye yükseldi. Burada işçinin yanında işvereninde elini rahatlatan bir gelişme yaşanmış, asgari ücret üzerinden damga ve gelir vergisi kaldırılmıştı. Temmuz zammı ile beraber 6 ay için benzer bir formül uygulanabilir. Buna göre asgari ücret üzerindeki SGK ve işsizlik sigortası priminin Aralık ayındaki ''Asgari Ücret Tespit Komisyonu'' toplantısına kadar devlet tarafından karşılanması gündeme gelebilir. Bu durumda brüt asgari ücret net asgari ücrete dönüşerek 5.004 TL olarak uygulanabilir.

ASGARİ ÜCRET İÇİN EK ZAM SİNYALİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 13 Haziran 2022 Pazartesi günü, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) 29. Olağan Genel Kurulu ve İhracatın Şampiyonları Ödül Töreni''nde açıklamalarda bulundu.

Erdoğan, burada gerçekleştirdiği açıklamada ücret artışı konusuna değindi ve şu ifadelerde bulundu: "Aralık ve Ocak gerçekleşmeleriyle enflasyonun sırtımıza bindirdiği kamburdan, kurtulacağımız 2023 Şubat ve Mart aylarından itibaren önemli ölçüde geride bırakmış olacağız. Son 20 yılda asgari ücreti yüzde 200''e yakın artırdık. Temmuz ayında enflasyon farkları ile milletimizin her kesimini rahatlatacağız"

6 Haziran Pazartesi günü gerçekleştirilen Kabine Toplantısı sonrasında açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Temmuz ayındaki enflasyon farkı artışlarıyla ücretlileri biraz daha rahatlatacağız. Yılbaşında tüm çalışanların durumlarını gözden geçirerek herkesin hakkını almasını temin edeceğiz. Sosyal yardım şemsiyemizi genişleterek hiçbir vatandaşımızın mağduriyetine izin vermeyeceğiz" ifadelerini kullandı.

Ayrıca Cumhurbaşkanı Erdoğan, 4 Haziran Cumartesi günü yaptığı açıklamada, "Petrol fiyatlarının arttığı dönemde dünyada neyin nereye geldiğini takip ediyorsunuz. Ücretliler başta olmak üzere her kesimden vatandaşımızın gelirlerini artırarak aradaki farkı kapatacak programları hazırlıyoruz" dedi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar