Asgari ücret sonrası merak konusu oldu! 2023 yılında AGİ var mı?

Asgari ücret sonrası merak konusu oldu! 2023 yılında AGİ var mı?
Milyonlarca çalışanın merakla beklediği asgari ücret rakamı açıklandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2023 yılı için asgari ücretini 8 bin 506 TL olarak duyururken, Asgari Geçim İndirimi (AGİ) bu yıl var mı sorusu asgari ücret açıklaması ile birlikte merak konusu oldu. İşte detaylar...

ASGARİ ÜCRETE AGİ DAHİL EDİLECEK Mİ? AÇIKLANDI

Aralık ayının son günlerine yaklaşılmasıyla beraber 2023 yılında çalışanlara ödenecek asgari ücret 8506 TL olarak açıklandı. Asgari ücretin açıklanmasının ardından AGİ''nin bu sene verilip verilmeyeceği merak konusu oldu. 

2022 yılında asgari ücretten alınan damga ve gelir vergisinin kaldırılması ile birlikte Asgari Geçim İndirimi olarak bilinen (AGİ) kaldırılmıştı. 2023 yılında uygulanacak olan asgari ücrette AGİ olup olmayacağı ise merak edilen konular arasında yerini almış durumda.

AGİ KALKTI MI?

Asgari Geçim İndirimi olarak bilinen AGİ 2022 yılında asgari ücretten damga ve gelir vergisinin kaldırılmasının ardından kaldırılmıştı. Bakan Bilgin geçmiş olduğumuz yıl yaptığı açıklamasında ''Açık bir şekilde açıklayayım. AGİ aslında bir tip vergi iadesidir. Bir çocukluya, 3 çocukluya bir vergi iadesidir. Biz vergiyi kaldırdığımız için vergi iade etmiyoruz'' sözlerini kullanmıştı.

YENİ YILDA AGİ ÖDENECEK Mİ?

2023 yılında uygulanacak asgari ücret açıklanmasına kısa bir süre kalmış durumda. AGİ 2022 yılında asgari ücretten damga ve gelir vergisinin kaldırılması sebebiyle asgari ücret içerisinden kaldırıldı. AGİ vergi iadesidir ve vergiler asgari ücretten kaldırıldığı için, AGİ de otomatikman sistemden çıkmış oluyor.

AGİ 2023 asgari ücret zammı içerisinde de yer almayacağı ön görülmekte.

ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİ NEDİR?

AGİ bir işçinin medeni haline göre, çocuğu varsa, çocuk sayısına göre farklılık gösterir. Bir işçinin kendisi ile beraber bakmakla yükümlü olduğu kişiler için verilen indirimdir. 16 yaşından sonra sigortalı çalışanların, asgari geçimini sağlayacak bölümün hesaplanıp, toplam gelirden çıkarılması ile vergiden muaf bırakılmasıdır.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar