Vegan yaşama ilgi gün geçtikçe artıyor

Vegan yaşama ilgi gün geçtikçe artıyor
Türkiye, vegan-vejetaryen nüfusun artışı bakımından ilk 10 ülke arasında yer alıyor. İzmir’deki vegan kafeleri dolaşıp İzmir Vegan İnisiyatifi ile konuştuk. Antılanlara göre, vegan ya da vejetaryen olmayanlar bilgi almak için bu kafelere geliyor.

Vegan yaşama ilgi gün geçtikçe artıyor

Vegan-vejetaryen yaşam biçimi dünyanın pek çok yerinde olduğu gibi Türkiye’de de her geçen gün yaygınlaşıyor. Geçen günlerde yapılan bir araştırmada, vegan-vejetaryen nüfusun artışı bakımından Türkiye dünyada 7’nci sırada yer alıyor. Araştırma sonuçlarından hareketle, İzmir’deki tamamen vegan alternatif menü sunan kafeleri dolaşıp İzmir Vegan İnisiyatifi ile konuştuk.

VAHŞETİ GÖRÜYORLAR

İzmir’in ilk yüzde yüz vegan kafesi olan Yaşam Vegan Kafe’nin sahibi Hakan Yaşam, insanları vegan olmaya teşvik ettiklerini söyleyerek, “Hayvanla empati kurulabildiği için vegan-vejetaryen oranı artıyor. ‘Vegan bir dünya mümkün’ çünkü istatistikler de gösteriyor ki vegan ve vejetaryen nüfusta hızlı bir artış var. Genelde müşterilerimiz merak üzerine buraya gelirler. Gelenlerin büyük çoğunluğu vegan ya da vejetaryen değil. Veganlığı araştırmaya başlıyorlar ve araştırdıkça arkasındaki vahşeti görmeye başlıyorlar” dedi.

Urla’da bulunan bir diğer yüzde yüz vegan cafe ise Bitkisel Mutfak. Kafe sahibi Ebru Elgöç, mezbahalarda ve üretim çiftliklerinde hayvanların yaşadıklarının bilinmesi gerektiğinin altını çizdi. Elgöç, “Bana sadece veganlar gelmiyor. Glutensiz beslenenler de geliyor. Sağlıklı yemek yemek isteyenler de geliyor. Sağlıklı bir şeyler yemek için merak edip geliyor insanlar çoğunlukla” diye konuştu.

MERAK GİDEREK ARTIYOR

İzmir Vegan İnisiyatifi’nden Can Demir ve Fevziye Eroğlu ‘Gelecek Vegan’ ifadesini kullandı. Vegan aktivistler olarak örgütlenmenin gücünü gördüklerini dile getiren Demir, küresel sermayedeki büyük şirketlerin vegan pazarını yakından izlediklerini vurgulayarak konuşmasını şöyle sonlandırdı:

“Şirketler bir şekilde buna kapı açtıkça televizyonda da vegan yaşam yer almaya başlıyor. Gündüz kuşağı kadın programlarında ‘süt içmeyin’ diyen doktor çıktı. Bu bizi epey şaşkınlığa uğratmıştı.”
Türkiye genelinde veganlığa bir merak olduğunu belirten Eroğlu şu ifadelerde bulundu: “İzmir’de hem kültürel olarak hem öğrenci şehri olması sebebiyle var olan bilinçten kaynaklı daha olumlu dönüşler alıyoruz. Vegan yaşama şu an zaten Türkiye genelinde de bir merak var. Dizilerde ya da programlarda da vegan yaşamla ilgili iyi de olsa kötü de olsa reklamlar var bu da merakı artırıyor.”

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar