Araç sahiplerine kötü haber! Zamlar yolda… Petrol fiyatları Türkiye’yi de vuracak

Araç sahiplerine kötü haber! Zamlar yolda… Petrol fiyatları Türkiye’yi de vuracak
Petrolün varil fiyatının 100 dolara yükselmesi halinde Türkiye’nin de aralarında bulduğu 10 ülke olumsuz yönde etkilenecek.

Petrol ihraç eden ülkelerin petrol üretimini günlük 1 milyon 600 bin varil azaltacağını açıklamasının ardından alarm verildi.

Suudi Arabistan ve Rusya 1 Mayıs ila 31 Aralık arasında kesinti yapacak. Bu hamlen petrol fiyatını 85 dolara yükseltti. Piyasanın uzmanları petrol fiyatlarının yılsonu 100 doları görebileceği yorumları yaptı.

Amerikan CNBC Televizyonu da “Varil fiyatı 100 doları görürse, hangi ülkeler etkilenir?” başlıklı bir dosya haber hazırladı.

Uzmanlara göre, petrol ithalatçısı olan 5 ülke direkt, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 5 ülke de dolaylı etkilenecek. Özel yatırım bankası Raymond James’in CEO''su Pavel Molchanov, “Bu, petrol ithal eden her ülkeye bir vergidir. Rakamın 100 doları görmesi sadece ABD’yi etkilemeyecek” dedi ve direkt etkilenecek ilk 4 ülkenin Japonya, Hindistan, Almanya ve Fransa olacağını dile getirdi.

Molchanov, "bu yakıt ithalatını destekleyecek döviz kapasitesine sahip olmayan" bazı gelişmekte olan pazarların 100 dolarlık fiyat etiketinden olumsuz etkileneceğini söyledi: “Arjantin, Türkiye, Güney Afrika ve Pakistan gibi potansiyel ekonomiler darbe yiyecektir. Sri Lanka ise daha da ağır darbe yiyecektir.”

Energy Aspects’ten Amrita Sen de şunu ekledi: “En az dövizi olan ve ithalatçı olan ülkeler en çok zarar görecek çünkü petrol ABD doları üzerinden fiyatlandırılıyor.” Peki 100 dolarlık fiyatlama kalıcı olur mu? Molchanov’a göre “hayır.” Kısa vadede 100 dolara ulaşsa da uzun vadede fiyatı 80 ile 90 dolar arasına oturacağına inanılıyor.

OPEC üyesi 13 ülke

Suudi Arabistan Birleşik Arap Emirlikleri, İran, Irak, Kuveyt, Cezayir, Angola, Ekvator Ginesi, Gabon, Libya, Nijerya, Kongo Cumhuriyeti, Venezuela

OPEC +’ın 10 üyesi

Rusya, Azerbaycan, Bahreyn Kazakistan, Malezya, Meksika Umman, Güney Sudan, Sudan

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar