Araç plakalarında yeni dönem! Karekod geliyor

Araç plakalarında yeni dönem! Karekod geliyor
2024 ile hayatımıza yeni düzenlemeler de dahil oldu. Araç sahiplerini yakından ilgilendiren yeni bir düzenlemeye göre araç plakalarında artık karekod olacak.

2024 yılında yapılan düzenlemeler, araç plakalarında önemli değişiklikleri beraberinde getiriyor. 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren, araç plakaları artık karekodlu olacak.

Eski plaka düzenlemelerine karekod zorunluluğunu getiren yeni düzenleme, tüm araç sahiplerini yakından ilgilendiriyor. TRT Haber'in haberine göre, bu yeni düzenleme 1 Ocak 2024'ten itibaren yürürlüğe girdi.

MART 2024'TE NOTERLERE ENTEGRE EDİLECEK

Esnaf odası yetkililerinden alınan bilgiye göre, şu an için noterlerin bu sisteme geçmediği için geçiş sürecinde, plakalara 12 haneli bir referans kodu verilecek.

Ancak 2024 Mart ayından itibaren noterler de bu yeni sistemle entegre olacak. Bu sayede vatandaşlar, plakalarını noterden alırken evraklarında QR kodlarını da görebilecekler. Aynı zamanda, 81 ildeki plaka atölyelerinde ise plakalara QR kodlar basılacak.

KOLAYLIK SAĞLAYACAK

Yeni karekod uygulaması, İçişleri Bakanlığı'nın yetkilendirdiği ekipler ve şoförler odası gibi ilgili kurumlar aracılığıyla araçların sahiplik bilgilerini, alım tarihini ve muayene durumunu öğrenmeyi kolaylaştıracak.

Ancak, sokaktaki sivil vatandaşlar bu karekodu okutsa bile herhangi bir sonuca ulaşamayacaklar. Bu durum, kullanıcıların kişisel bilgilerinin gizliliğini korumak adına alınan bir tedbirdir.

Yılbaşından itibaren başlayan bu karekod uygulaması, mevcut plaka özelliklerine il kodu ile harf grubu arasına yerleştirilerek hayata geçirildi. İlk tescil, plaka değişikliği veya yenileme gibi durumlarda, isteyen kişilere karekodlu plakalar ücret karşılığında verilecek. Bu uygulama ile araç plakalarının güvenliği ve takibinin sağlanması hedefleniyor

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar