Apartmanda yaşayanları korkutan haber: Apartman aidatları kiralarla yarışacak

Apartmanda yaşayanları korkutan haber: Apartman aidatları kiralarla yarışacak
Yeni yıla sayılı günler kala apartman aidatlarına yapılması beklenen zam miktarı apartman sakinlerinin gözünü korkuttu. Özellikle İstanbul'daki bazı ilçelerde aidatlar kiralar ile yarışacak hale geldi.

APARTMAN AİDATLARINA REKOR ZAM: KİRA GİBİ AİDAT!

Enerji fiyatlarındaki yükseliş ve iş gücü maliyetlerinin artması gibi nedenlerle İstanbul’da konut aidatları, kiralarla yarışır hale geldi. Beşiktaş, Şişli ve Sarıyer aidatların zirve yaptığı ilçeler olurken, 100 metrekarelik bir konutun ortalama aidatı iki bin TL’lere dayandı.

Apartman ve site aidatları bu yıl yüksek oranda zamlandı. Ancak Ocak 2023''te aidatlar için tekrar yeni zamlar bekleniyor. Sektör yetkilileri, yüksek enflasyon, maliyet artışları ve faturalara gelen zamlar ile aidatlarda yüzde 100''e varan zamlar beklediklerini paylaştı.

Türkiye’de tarihi zirvesini gören konut fiyatları nedeniyle son dönemde öne çıkan en önemli sorunlarından biri barınma sorunu oldu.

Hükümetin TOKİ aracılığıyla dar gelirlilere yönelik konut üreteceğini açıklamasına rağmen piyasa henüz dengesini bulamadı. Konutlarda istihdam edilen çalışanların maaşlarında yaşanan artış, enerji fiyatlarındaki yükseliş gibi nedenlerle son dönemde aidatlarda da ciddi bir yükseliş yaşandı.

YÜZDE YÜZE YAKIN ZAM GELECEK

NTV''de yer alan habere göre, özellikle işçi çalıştıran sitelerde asgari ücretteki artışın yansıması beklenirken buna maliyet artışları ve faturalara gelen zamlarında eklenmesi bekleniyor. Sektör yetkilileri, yüksek enflasyonun site ve apartman aidatlarına yansıtılacağını paylaşırken fatura ve maliyet artışları ile yüzde 100''e yakın zam beklediklerini paylaştı.

AİDATA YAPILACAK ZAMLAR NASIL BELİRLENİYOR?

Aidat fiyatlarında yasal olarak herhangi bir artış sınırı bulunmuyor. Binanın aidatı belirlemek için öncellikle bir işletme projesinin bulunması gerekiyor. Bu projede gayrimenkulün bir yıllık tahmini gelir ve gider tutarları yer alıyor. Buna göre, her kat malikinin vermesi gereken aidat oranı belirleniyor. Ancak vatandaşların bu tutara itiraz etme hakkı bulunuyor. Yetkililer, bedelin ekonomik gerekçelere uygun olmadan hatalı belirlendiğini düşünen kat maliklerinin, Sulh Hukuk Mahkemesi''ne başvurabileceğini ifade ediyor. Ayrıca site yönetimine başvurarak da revize talebini dillendirebileceklerini söylüyor.

KİRA GİBİ AİDAT 

Deyim yerindeyse konut kiralarının zirve yapmasından önceki kiralara eş değerde aidat fiyatları oluştu. Eva Gayrimenkul Değerleme’nin Ekonomist Dergisi’ne özel yaptığı aidat araştırması ile İstanbul’un ilçelerindeki ortalama aidat fiyatlarını mercek altına aldık.

Araştırmaya göre, İstanbul’da en yüksek aidat değerlerinin görüldüğü Beşiktaş’ta 2021 yılında ortalama 13,5 TL/m2 olan aidat bedelleri 2022’nin ocak ayında 16,74 TL/m2’ye çıkarken, yapılan ara zamlarla bu yılın ekim ayında 18 TL/m2’lere kadar yükseldi. İkinci sırada yer alan Şişli’de ise 2021 yılında ortalama 12,55 TL/m2 olan aidat bedelleri 2022’nin ocak ayında 12,55 TL/m2, bu yılın ekim ayında 14,5 TL/m2’ye ulaştı. Üçüncü sırada yer alan Sarıyer’de 2021 yılında ortalama 6,31 TL/m2 olan aidat bedelleri 2022’nin ocak ayında 9 TL/m2’ye çıkarken yapılan ara zamlarla bu yılın ekim ayında 14,4 TL/m2’ye yükseldi.
 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar