Ankara'yı karıştıracak casusluk sorusu: Pegasus'un müşterisi miyiz?

Ankara'yı karıştıracak casusluk sorusu: Pegasus'un müşterisi miyiz?
Usta gazeteci Fehmi Koru, "Türkiye dinleyenler mi, yoksa dinlenenler mi arasında? Bizden birilerinin dinlendiği biliniyor da, Pegasus müşterisi miyiz, henüz bu konu meçhul" dedi.

BU AYRINTI GÜNBOYU'NDA

Usta gazeteci Fehmi Koru, "Türkiye dinleyenler mi, yoksa dinlenenler mi arasında? Bizden birilerinin dinlendiği biliniyor da, Pegasus müşterisi miyiz, henüz bu konu meçhul" dedi.

 BİZDEN "TIK" ÇIKMIYOR

Fehmi Koru, "Merak konusunda kazanan İsrail ama..." diyerek şunları yazdı: Bütün dünya bir süredir aynı ortak gündemi tartışıyor; bu gündemin etkisinin hiç hissedilmediği nadir ülkelerden biri biziz. Türkiye. Fransa cumhurbaşkanı Emmanuel Macron şiddetli tepki gösteriyor. Pakistan başbakanı İmran Khan gerçek olduğuna inandığında dünyayı yapanların başlarına yıkacağından söz ediyor. Hindistan'da sivil toplum örgütleri ve medya kendi hükümetlerine ateş püskürüyor. İsrail'de sol muhalefet hükümeti suçluyor. Bizden 'tık' çıkmıyor. Gündem teşkil eden olayda en sık adı geçen ülkelerden biri Türkiye oysa.

TELEFONA HAKİM OLUYOR

Olay şu: Başında vaktiyle İsrail ordusunda görev yapmış birinin bulunduğu bir teknoloji firması cep telefonları üzerinden casusluk yapan bir program geliştirmiş ve bunu İsrail devletinin onayladığı ülkelere yüksek para karşılığı kullandırıyormuş. Hedef seçilen kişinin ruhu duymadan telefonuna hakim olunuyor, kapalı iken bile mikrofonu ve kamerası açılıyor, içindeki mesajlar, fotoğraflar kopyalanıp indiriliyor, yaptığı konuşmalar, hatta bulunduğu mekanlardaki görüşmeler uzaktan dinlenip videoya çekiliyormuş…

50 BİN KİŞİ İZLENMİŞ

En güvenilir bilinen Apple ürünü iPhone'lar bile çökertilebilmiş… Şimdiye kadar telefonları değişik devletlerin takibi altına düşen kişilerin sayısının 50 bin kadar olduğu açıklandı. [Programı devletlere satan İsrail firması belli bir süre için kullanım izni veriyormuş. Hedef seçilen her 50 kişi için yaklaşık 8 milyon dolar ödenmesi gerekiyormuş.  Konunun ciddi takip edildiği ülkelerden Hindistan'da, National Herald gazetesi, ulusal güvenlik bütçesi üzerinde yaptığı taramadan, kendi ülkelerinde en az bin kişinin bu programla izlendiği sonucunu çıkarmış. 50 kişi için 8 milyon dolar ödendiğine göre İsrail firmasına bin kişi için ne ödeme yapıldığını siz hesap edin. Gazete savunma bütçesine ek yapılarak programın satın alındığını, bunun da başbakanlarının İsrail'e yaptığı ziyaret üzerine gerçekleştiğini yazıyor. Medya üzerlerine gidince, Hintli bakan, ''Bu programı 40 ülke daha kullanıyor, bir tek bizim üzerimize geliniyor'' tepkisini vermiş.]

İSRAİLLİ SHALEV HULİO..

40 ülke 50 bin kişiyi bu programla izliyor. NSO'nun başındaki İsrailli Shalev Hulio.. Programın adı Pegasus. Firmanın adı da NSO. Firmanın başında Shalev Hulio var. Program 2010 yılından beri kullanımda.  Konunun şimdilerde gündeme taşınmasının sebebi izinsiz dinleme ve casusluk amaçlı kullanım işinin üç bağımsız kuruluşun ortak çalışmasıyla bir projeye dönüştürülmesi. 'Pegasus Projesi' içerisinde yer alan Forbidden Stories grubu, Uluslararası af örgütü (Amnesty International) ve Toronto Üniversitesinin yurttaşlık laboratuvarı (Citizen Lab) bu konuyu dünyanın gündemine sokmayı başaran üç kuruluş. Türkiye dinleyenler mi, yoksa dinlenenler mi arasında? Bizden birilerinin dinlendiği biliniyor da, Pegasus müşterisi miyiz, henüz bu konu meçhul.

 

 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar