İzmir’deki anestezi skandalında bilirkişi raporu hazır: 3 kişi asli, 9 kişi tali kusurlu

İzmir’deki anestezi skandalında bilirkişi raporu hazır: 3 kişi asli, 9 kişi tali kusurlu
Torbalı Devlet Hastanesi'nde yaşanan anestezi skandalında bilirkişi raporu tamamlandı. Göz ameliyatındaki çocuk hastaya oksijen yerine azot veren hastane personellerinden 3'ü asli, 9'u tali kusurlu bulundu.

ANESTEZİ SKANDALINDA BİLİRKİŞİ RAPORU HAZIR! İŞTE SONUCU…

İzmir’de Torbalı Devlet Hastanesi''nde büyük bir anestezi skandalı yaşanmıştı. Ameliyat esnasında çocuk hastaya oksijen yerine yarım saat boyunca azot gazı verildi. Çocuk hasta ameliyat sonrasında yüzde 100 engelli kaldı. O davada bilirkişi raporunu tamamladı.

İzmir''de göz ameliyatı için götürüldüğü Torbalı Devlet Hastanesi''nde anestezi sırasında oksijen yerine azot gazına maruz kalıp yüzde 100 engelli raporu verilen Ege Avcı''nın (10) davasına ilişkin hazırlanan bilirkişi raporu tamamlandı.

YARALANMASINA NEDEN OLAN KİŞİ TESPİT EDİLEMEDİ

Raporda bağlantıyı hatalı yaparak çocuğun azot gazına maruz kalarak yaralanmasına neden olan kişinin tespit edilemediği, tespit edilmesi halinde ''asli'' kusurlu olacağı belirtildi.

Belirlenmeyen kişi ile birlikte sanıklardan 2''sinin ''asli'' kusurlu, 9''unun ise ''tali'' kusurlu olduğu vurgulandı.

 

 

YÜZDE 100 ENGELLİ RAPORU VERİLDİ

10 Aralık 2018''de ameliyata alınan Ege''ye, anestezi sırasında 19 dakika boyunca oksijen yerine azot gazı verilince kalbi durdu ve beyninde ödem oluştu. Doktorların müdahalesiyle hayata döndürülen Ege, 2 ay tedavi gördü. Serebral Palsi (beyin felci) hastası olan Ege''ye yüzde 100 engelli raporu verildi.

Aile sürece ilişkin Torbalı Cumhuriyet Başsavcılığı''na suç duyurusunda bulundu. Savcılık, soruşturma başlattı.

Soruşturma sonrası Torbalı 1. Asliye Ceza Mahkemesi''nde, anestezi cihazının bağlantılarını yapan medikal firmasının yetkilileri Fatih K. ile Ali Y., mekanik eksikliklerin giderilmesi için anlaşılan firma yetkilisi Nuri Ö., hastanenin faaliyete geçtiği tarihten kesin kabulüne kadar bakım ve onarımının yükümlülüğünde sorumlu olan firma yetkilisi Vedat B., hakkında dava açıldı.

 

 

1,5 YILA KADAR HAPSİ İSTENDİ

Öte yandan Torbalı Devlet Hastanesi Başhekim Şenol T., Hastane Müdürü Ahmet A., Mekatronik Teknikeri Tarık O., Biyomedikal Teknikeri Fatma G., Ameliyathane Sorumlu Hemşiresi Ayşe Ö., Anestezi Teknisyeni Sibel A. ve Anestezi Uzmanı Dr. Gülüzar G.''nin de aralarında bulunduğu 19 kişi hakkında ''taksirle bir kişinin yaralanmasına neden olma'' suçundan 1,5 yıla kadar hapsi istendi.

Mahkemenin Elektrik Mühendisi ve İş Güvenliği Uzmanı Ali Kider, İnşaat Mühendisi ve İş Güvenliği Uzmanı Halil Kuşu, Dr. öğretim üyeleri Günnur Güler ve Cengiz Şahutoğlu''ndan istediği bilirkişi raporu, 17 Ekim''de tamamlandı.

Raporda; Torbalı Devlet Hastanesi''nin yapım işini üstlenen şirket, ihale makamı olan TOKİ ile yapmış olduğu sözleşme şartları doğrultusunda geçici kabul sonrası 7 ameliyathanedeki anestezi cihazlarına gaz tevzi eden pendant cihazındaki arızanın giderilmesi için bir mekanik şirketi ile anlaşmaya vardığı belirtildi.

 

 

OKSİJEN YERİNE AZOT PROTOKSİT GAZI BAĞLANDI

Bu şirketin de arızanın giderilmesi işini başka bir taşeron firmaya verdiğine dikkat çekildi.

Taşeron firmanın da arızanın giderilmesi için 3 kişiyi görevlendirdiğinin belirlendiği kaydedildi.

Olayın yaşandığı 4 numaralı ameliyathanedeki anestezi cihazına gaz tevzi eden pendant cihazındaki arızanın giderilmesi sırasında hatalı şekilde oksijen yerine azot protoksit gazı bağlandığına dikkat çekildi. Ancak gerek soruşturma aşamasındaki ifadeler gerekse incelenen kayıtlarda bağlantıyı hatalı yaparak Ege Avcı''nın azot gazına maruz kalarak yaralanmasına neden olan kişinin tespit edilemediği vurgulandı. (DHA)

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar