Altın fiyatları için korkutan uyarı! Net tarih verildi

Altın fiyatları için korkutan uyarı! Net tarih verildi
Altın fiyatları yurt içinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB), yurt dışında ise ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz adımları ile yön bulmaya devam ederken, uzmanlardan dikkat çeken bir uyarı geldi.

ZÜLEYHA ÖNCÜ-GÜNBOYU

Bu kapsamda geçtiğimiz ay faizleri pas geçen FED’in iki kez daha faiz artırımı yapabileceğine dair yapılan açıklama ons altın fiyatını 3,5 ayın en düşük seviyesine çekti. TCMB faiz kararı ile dolar/TL kurundan destek alarak 1621 TL’ye yükselen ve rekor kıran gram altın fiyatı da serbest piyasada 1594 liraya düştü.

POWELL’DAN FAİZ ARTIRIM MESAJI

ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Jerome Powell, Fed politika yapıcılarının bu yıl hala iki faiz artırımı öngördüğünü yineledi ve Fed'in bir sonraki toplantısında faiz artırımına gitme olasılığını dışlamadı. Avrupa Merkez Bankası(ECB) tarafından düzenlenen panelde konuşan Powell, faiz artırım süreciyle ilgili "Uzun bir yol katettik" dedi. Bu ayki toplantıda faiz artırımlarına ara vermenin, bu sürecin ekonomiyi nasıl etkilediğini değerlendirmek yönünde bir hareket olduğuna işaret eden Powell, Fed'in gelecek faiz artırımı konusunda henüz karar vermemiş olsa da, üst üste bir hareketi masadan kaldırmadığını ifade etti.

Powell, gelecekteki politika eylemlerinin temposu ne olursa olsun, enflasyon baskılarını azaltmak için para politikasını sıkılaştırmakla "komitenin yapılacak daha çok iş olduğuna açıkça inandığını" belirtti. Paranın patronu ayrıca, enflasyonun 2025 yılına kadar FED'in yüzde 2 hedefine geri döneceğini henüz görmediğini, ancak keskin bir düşüş olursa FED'in politikayı daha uzun süre kısıtlayıcı tutması gerekmeyebileceğini söyledi ve, “Fiyat istikrarını eski haline getirmek için yapmamız gerekenleri yapacağız" şeklinde açıklamada bulundu.

26 TEMMUZ’A DİKKAT!

Fed, 15 ay süren parasal sıkılaşmanın ardından 14 Haziran’da yaptığı son toplantısında politika faizini yüzde 5,00-5,25 bandında sabit tutma kararı aldı. FED'in bir sonraki toplantısı 25-26 Temmuz tarihlerinde gerçekleştirilecek. Ekonomistler bu kapsamda Temmuz toplantısının piyasalar için daha da önemli olduğunu ifade ediyor.

ALTINDA 3,5 AYIN EN DÜŞÜK SEVİYESİ

Powell’ın konuşmasında verdiği mesajlar ekonomistlerin beklentileri dahilinde olurken dün 1938 dolara kadar yükselen ons altın fiyatını aşağı çekti. Altının ons fiyatı 14 Mart’tan bu yana en düşük seviyeye gerileyerek 1911 doları gördü.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar