Almanya'da şirket iflasları artış gösterdi

Almanya'da şirket iflasları artış gösterdi
Almanya'da ekonomideki durgunluk ve yüksek faiz maliyetleri dolayısıyla şirket iflasları nisanda yüzde 28,5 artış gösterdi.

Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis), nisan ayına ait iflas başvuruları verilerini kamuoyuyla paylaştı. Buna göre, nisan ayında iflas başvuruları bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 28,5 arttı. Mart ayında ise iflas başvurularında yüzde 12,3'lük bir artış gözlemlenmişti.

Destatis'in yaptığı açıklamada, iflas başvurularının mahkemelerin ilk kararından sonra istatistiklere dahil edildiği vurgulanarak, "Haziran 2023'ten bu yana iflaslarda yıllık bazda çift haneli büyüme oranları gözlemleniyor." denildi.

Ayrıca, Destatis, ülkedeki şirket ve şahıs iflaslarına ilişkin şubat ayına dair nihai verileri de açıkladı. Buna göre, şubatta iflas eden işletme sayısı Şubat 2023'e göre yüzde 31,1 artarak 1.785'e yükseldi.

Şubat 2024'te en fazla iflas vakası, her 10 bin şirkette 9 olayla taşımacılık ve depolama sektöründe yaşandı. Bunun ardından her 10 bin şirkette 8 olayla imalat ve inşaat sektörü geldi.

İflas eden şirketlerin alacaklılarına ödemesi gereken toplam borç miktarı 4,1 milyar avro olarak kaydedildi. Bu rakam, Şubat 2023'te yaklaşık olarak 3,2 milyar avro seviyesindeydi.

Kurumsal iflaslar dışında, şubat ayında kişisel iflas başvurusunda bulunan borçluların sayısı da 5.795 olarak kaydedildi. Bu rakam, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 12,3 artış gösterdi.

Almanya ekonomisi, geçen yıl yüksek enflasyon, enerji fiyatlarında artış, düşen yatırımlar, zayıf dış talep ve yüksek faiz oranları nedeniyle yüzde 0,3 oranında daralmıştı. Ancak bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 0,2 oranında bir büyüme kaydedilerek teknik resesyona girilmemişti.

Ancak, özellikle imalat sektöründeki kalıcı zayıflık nedeniyle Alman ekonomisi hala kırılganlığını koruyor. Alman hükümeti, daha önce yüzde 0,2 olarak açıklanan 2024 resmi büyüme beklentisini, "hafif konjonktürel iyileşme işaretleriyle" revize ederek yüzde 0,3'e yükseltmişti.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar