Uzman isimden kritik dolar uyarısı: Artık tutma şansımız kalmadı

Uzman isimden kritik dolar uyarısı: Artık tutma şansımız kalmadı
Ekonomi yazarı Alaattin Aktaş'tan dikkat çeken dolar uyarısı geldi. Rusya-Ukrayna krizi sonrası Aktaş, "Artık doları 13.50-13.60’larda tutma şansımız hiç mi hiç kalmadı" ifadelerini kullandı.

Alaattin Aktaş''tan dolar uyarısı geldi. Dünya gazetesindeki köşe yazısında Rusya''nın Ukrayna''ya karşı başlattığı işgal harekatının ekonomiye olan etkilerine ilişkin olarak "Savaşın piyasalar üstündeki etkisi mart ayından itibaren görülecek." dedi.

Özellikle döviz kurundaki ve enerji fiyatlarındaki artış, aylık bazda yavaşlama eğilimi gösteren enflasyonu yeniden zıplatabileceğini belirten Aktaş, söz konusu harekatın başlamasının ardından TL''deki kaybın yüzde 5''i aştığını ve doların yükselişe geçtiğini hatırlattı.

"ARTIK DOLARI TUTMA ŞANSIMIZ HİÇ Mİ HİÇ KALMADI"

"Artık doları 13.50-13.60’larda tutma şansımız hiç mi hiç kalmadı." uyarısında bulunan Aktaş, şöyle devam etti:

"Bu artışın sonucu olarak özellikle enerji ithalatımız pahalanacak. Akaryakıta bugün yarın yüklü bir zam gelmesi kaçınılmaz. Akaryakıt zammını tetikleyecek tek etken tabii kur artışı değil. Petrol fiyatları da 100 dolar sınırını aştı. Petrolün varil fiyatı 105 doları buldu."

Hazine''nin kur korumalı mevduat sisteminden dolayı doların yükselmesiyle ekstra bir yük altına gireceğini de ifade eden Aktaş "Sisteme başlangıç günlerinde girenler şu anki tabloya göre yüzde 20 dolayında bir kur artışı dolayısıyla üç ay için öngörülen yüzde 4.25 faizin üstüne 15 puanı aşkın fark alacak. " diyerek bu fark için Hazine''nin vergi ya da diğer hizmetlerden kesinti yapacağını aktardı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar