AKP'nin yeni 'dolar planı' bu hafta devreye giriyor... İşte tarih ve istenen kur seviyesi

AKP'nin yeni 'dolar planı' bu hafta devreye giriyor... İşte tarih ve istenen kur seviyesi
Dolarla amansız bir mücadeleye giren iktidarın kuru baskılama çalışmalarına bir yenisi daha ekleniyor. 18 lirayı da aşan dolar kuru ile seçimlere gitmek istemeyen iktidarın yeni döviz planı bu hafta gerçekleşecek. İşte hükümetin, Suudi Arabistan ile vardığı dolar anlaşmasının detayları...

AKP'NİN SEÇİM ÖNCESİ 'DOLAR PLANI' BU HAFTA DEVREYE GİRİYOR!

İlk olarak 2021 yılının ikinci yarısında başlayan faiz indirimleri, döviz kurları ve ekonomiyi ağır yaraladı.

Dolar kurunda yaşanan zirveler sonrası ithal edilen ürünlerde fiyatlar tavan yaparken, akaryakıt ve konut fiyatlarındaki yükseliş ise enflasyonu yüzde 90 seviyelerine kadar çekti.

Dolarda yaşanan 18 lira üzeri ataklarla seçime gitmek istemeyen iktidar ise bu kez Suudi Arabistan silahına sarıldı. Daha önce pek çok suçlamada bulunduğu Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır ve Suudi Arabistan ile ilişkilerde normallik arayan iktidarın çabaları ilk meyvesini verdi.

Dünyaca ünlü Reuters haber ajansının aktardığı bilgiye göre, Suudi Arabistan Maliye Bakanı Muhammed el-Jadaan, ülkesinin birkaç gün içinde TCMB’ye 5 milyar dolar yatıracağını söyledi. “Yakında gerçekleşecek. Türkiye ile aramızda karar verdik” diyen el-Jadaan ayrıntıların görüşülmesi ve paranın yatırılmasının birkaç gün içinde gerçekleşebileceğini ekledi.

El-Jadaan, “Türkiye ile ilşkilerimizde büyük ilerleme var ve Türkiye’de ve başka ülkelerde yatırım olanaklarına sahip olmayı arzu ediyoruz” dedi.

Reuters’a 22 Kasım’da konuşan Suudi Arabistan’ın Maliye Bakanlığı sözcüsü, mevduat depo hesabı açılması konusunda iki ülke arasındaki “görüşmelerin nihai aşamada” olduğunu ifade etmişti.

DOLARDA GERİ ÇEKİLME HEDEFLENİYOR

AKP''nin bu hamle ile doları yeniden 18 lira altına çekmek istediği tahmin edilirken, 2021 yılının ortalarında yaşanan dolar atağında ise Katar ile benzer bir SWAP anlaşmasının gerçekleştiği akıllara geldi. Daha önce ortaya çıkan haberlerde ise AKP hükümetinin yurtdışındaki bankalardan yüklü miktarda dövizi Türk bankalarına aktararak, kurda 9 lirayı görmek istediği iddia edilmişti.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar