AKP’li eski bakan Yakış: Sandık güvenliği sağlanırsa, seçimi muhalefet kazanır

AKP’li eski bakan Yakış: Sandık güvenliği sağlanırsa, seçimi muhalefet kazanır
2023 seçimlerine doğru geri sayım devam ederken, AKP'nin kurucu isminden itiraf niteliğinde bir açıklama geldi. AKP’nin ilk Dışişleri Bakanı ve kurucu üyesi Yaşar Yakış, “Kurallara imkân ölçüsünde uyulduğu takdirde seçimi muhalefet partilerinin kazanması lazım” dedi.

AKP'NİN KURUCUSUNDAN İTİRAF GİBİ SÖZLER: SANDIK GÜVENDE OLURSA MUHALEFET KAZANIR

Hemen her seçim öncesinde gündeme gelen sandık güvenliği konusu bu kez AKP’nin kurucu üyesi Yaşar Yakış tarafından gündeme getirildi. “Seçimde eğer güvenlik sorunu olmazsa, seçimi muhalefet kazanır mı demek istiyorsunuz” sorusuna “Evet” yanıtını veren Yakış, 2023 seçimlerine ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu.

AKP’nin ilk Dışişleri Bakanı ve kurucu üyesi Yaşar Yakış, Gazete Durum’dan Bahadır Selim Dilek’e açıklamalarda bulundu. Yakışın''ın açıklamalarından öne çıkan kısımlar şöyle:

''SEÇİM GÜVENLİĞİ SAĞLANIRSA SEÇİMİ MUHALEFET KAZANIR''

2023 içinde ne kadar zamanında olur o belli değil. Çünkü bütün mesele AK Parti''nin seçimleri kazanması taktikleri üzerine yoğunlaşmış durumda. Onun için Cumhurbaşkanımız, bu kamuoyu yoklamalarının sonuçlarını çok iyi okuyan bir insan. Çok dikkatli takip eden bir insan. Ve muhtemelen öteki siyasetçilerden daha iyi sonuç çıkarabilen bir insan. Onun için o kendi hesabına göre nasıl yaparsam daha fazla oy alabilirim, onun hesabını yapacaktır. Yani eğer AK Parti, seçimin başarılı veya kurallara uygun şekilde yapılmasını önlemek için önlem almazsa şimdiye kadarki şeylere (oranlara) bakıyoruz yüzde 25 civarında. AK Parti''nin kararsızlar dağıtılmadan önceki oyları var. O biraz artsa yüzde 30’a çıkar. MHP''nin yüzde 7’den dahi aşağı düşeceği hesap ediliyor.

Kürtlerden oy beklenemez. Bir kere Kürtleri gözleri kapalı oy veren insanlar olarak görmemek lazım. En iyi politize olmuş, en organize olmuş kitle olarak bakmak lazım ve Kürtlere de şimdiye kadar yapılan muameleyi göz önünde bulundurursak, Dolmabahçe masasında kimin hangi sandalyede oturacağı dahi belirlenmişken, sonradan böyle bir masa yoktur denilerek, Diyarbakır’da kale içinde yerleri yerle bir etmek, bütün bunları unutacak olanlar var, unutmayacak olan çok büyük bir kitle var.

Halen, AK Parti''ye göbek bağıyla bağlanmış Kürtler var. Partinin içinde önemli yerlerde olan Kürtler var. Bakanlıklarda var her yerde var. O Kürtlerin onların yakınlarının Kürt büyük kitlesinden yani yüzde 12-15 arasında tahmin edilen içinde cüzi bir kısmı öyle zannediyorum hükümete her şeye rağmen oy verir. Tabi MHP''nin de AK Parti ile birlikte hareket edeceğin varsayarak. Çünkü şimdiye kadarki MHP, politikasında zikzaklar çok oldu. Onun için kurallara imkân ölçüsünde uyulduğu takdirde seçimin muhalefet partilerinin kazanması lazım. Yalnız muhalefet partileri de çok parçalanmış durumda. 6''lı masanın dışında da ….

Onların bir oy olarak değeri sandığa nasıl yansıyacağı meselesi var. Bir de dağılmış halde olmalarının kamuoyunda düz seçmende, ortalama seçmende yaratacağı, bunlardan bir şey olmaz, algısı var. Dilek’in “Seçimde eğer güvenlik sorunu olmazsa, seçim mevzuata uygun yapılırsa, muhalefet seçimi kazanır mı diyorsunuz?” soruna Yaşar Yakış “Evet” diye yanıt verdi.

SIĞINMACI SORUNU: ''BİZİM SINIRLAR KEVGİR GİBİ''

Aslında Suriyeliler meselesi kaçak göçmenlerden daha önemli. Çünkü onlar belli bir sayıya ulaştılar ama artma potansiyeli de var. Onu yönetmek bizim elimizde. Suriyelilerin durumunu yönetmek ise artık elimizde olmaktan da çıkmaya başladı. Çünkü şu anda mevcut Suriyelileri geri göndermenin yaratacağı sorunlar var. Geri gönderemediğiniz zaman da Türkiye''de yaratacağı sosyal sorunlar var. Onun için o iki konuyu birbirinden ayırıp mütalaa etmek lazım. Ama asıl soruda ağırlık verdiğin konuya dönersek çeşitli ülkelerden gelen kaçak göçmenler, onların önü, şu veya bu şekilde, tedbirlerle alınabilir. Yani sınır kontrollerini artırmak suretiyle.

''İSTEYEN GEÇEBİLİYOR''

Bizim sınırlar her şeye rağmen kevgir gibi, isteyen geçebiliyor. Orada önlemleri artırmak ve bir başka ülkeler bunu nasıl yapıyorsa bizim de benzer önlemler alarak onu önleyebiliriz. Türkiye''nin pek tabii ki daha seçici olması gerekiyor. Almanya’ya giden işçilerimiz başlangıçta hatalar yapıldığı için şimdi Almanya’nın da başına bela oldu. Türkiye için de sorun teşkil etmeye başladı. Bu geçmiş deneyimlerden ders alarak Türkiye''nin bu kaçak göçmenler meselesini kontrol altına almak için daha fazla çaba sarf etmesi gerekiyor. Ama bu kontrol edilebilir bir şey. Çünkü bundan sonra olacaklardan bahsediyoruz.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar