AKP'li yetkili açıkladı EYT'liler hayrete düştü: Emekli ikramiyesinde EYT'lileri isyan ettiren karar...

AKP'li yetkili açıkladı EYT'liler hayrete düştü: Emekli ikramiyesinde EYT'lileri isyan ettiren karar...
Hükümet, bir defaya mahsus olmak üzere 5 bin liralık ikramiye dağıtma kararı aldı. Peki EYT'liler de ikramiye alacak mı? İşte ayrıntılar...

Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılı nedeniyle ödenecek ve Kasım ayında hesaplara yatırılacak ikramiyenin detayları Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından dün açıklanırken, AKP'li yetkilinin sözleri EYT emeklilerini isyan ettirdi.

28 Şubat'ta Meclis'ten geçen EYT düzenlemesi ile ilk aşamada 2 milyonun üzerinde vatandaş emeklilik hakkı elde etti. Emeklilikte Yaşa Takılanlar düzenlemesine son dakikada prim şartı getirerek milyonlarca emeklinin mağdur olmasına neden olan hükümet, Kasım ayının ilk yarısında ödenecek olan 5 bin liralık ikramiyeler için de milyonlarca EYT'liyi kapsam dışı bırakmanın yolunu buldu.

EYT'Lİ EMEKLİLERİN BÜYÜK BÖLÜMÜ İKRAMİYE ALAMAYACAK

EYT düzenlemesinden yararlanarak emekli olan vatandaşların önemli bir bölümü, yaş olarak diğer emeklilerin altında bulunmakta. Bu nedenle birçok EYT'li halihazırda başka bir sigortalı işte çalışarak hayatını devam ettirmekte. Kabine toplantısı sonrası 100. yıl ikramiyesinin detaylarını paylaşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, sigortalı çalışanların kasım ayında ödenecek 5 bin liralık emekli ikramiyesinden yararlanamayacağını belirtmişti. EYT düzenlemesiyle emekli olan vatandaşların büyük bir bölümünün halihazırda başka bir sigortalı işte çalışıyor olması nedeniyle uzmanlar; alınan kararın EYT'li emeklileri bypass etmenin bir formülü olduğuna dikkat çekti.

ÇALIŞAN EMEKLİYE BİR LİRA BİLE ÖDENMEYECEK

İktidarın ödemelerde ayrım yapması ve EYT'lileri 'ikinci sınıf emekli' pozisyonuna düşürmesine milyonlarca vatandaş sert tepki gösterirken, Meclis'e gelecek düzenlemede bir değişikliğe gidilerek söz konusu ikramiyenin kapsamının genişleyip genişlemeyeceği merak konusu olmuştu.

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, emeklilere 5 bin lira ödenmesi konusunda yapılacak düzenlemenin Meclis'e gelecek Turizm amaçlı konut kiralama düzenlemesine dahil edileceğini ve TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda önerge verilerek kabul edileceğini belirtirken, çalışmaya devam eden emeklilerin düzenleme kapsamına dahil edilip edilmeyeceği sorusuna net cevap verdi.

"İKRAMİYE KAPSAMININ GENİŞLEME İMKANI YOK"

Güler, emeklilere 5 bin lira ödenmesinde çalışan ve çalışmayan emekli ayrımı yapılmasının Anayasa’ya aykırı olup olmadığı yönündeki soruya “Muhalefet partilerinden de bu konuda itiraz olabilir. Anayasa Mahkemesi süreci de değerlendirilebilir ama ben çok olduğunu düşünmüyorum. Nihayetinde özlük haklarına yönelik bir destektir. Farklı maaş durumları olabilir. Her bir çalışanın özlük hakları konusunda ve emeklilik konusunda farklı maaş türleri ve farklı ikramiye çeşitleri olabilir. Bu kapsamda değerlendirmekte fayda var” diye yanıt verdi. Gazetecilerin “Çalışanları da içine alacak şekilde kapsam genişleyebilir mi ?” sorusu üzerine Güler, “ Çalışma Bakanlığımızın çalışmaları devam ediyor ama şu an itibariyle genişleme imkanı yok” dedi.

YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar