Akdeniz diyetine rakip çıktı! Kalp ve diyabet hastaları için 2 kat daha yararlı!

Akdeniz diyetine rakip çıktı! Kalp ve diyabet hastaları için 2 kat daha yararlı!
Dünyanın en popüler diyetlerinden biri olan Akdeniz diyetine rakip çıktı. Atlantik diyeti adlı beslenme şeklinin kalp ve diyabet hastalıklarına karşı daha faydalı olduğu görüldü.

Akdeniz diyeti dünyada birçok kişi tarafından biliniyor. Doktorlar tarafından da önerilen Akdeniz diyeti, yağsız et, deniz ürünleri, kabuklu yemişler, tohumlar, zeytinyağı ve bol miktarda meyve ile sebze içerir. Ancak Akdeniz diyetine yeni bir rakip ortaya çıktı.

leptin-diyeti-4.jpg

ATLANTİK DİYETİ NEDİR?

Atlantik diyeti, Akdeniz diyetinin aksine, güneşli Güney Avrupa'dan ziyade kuzey Portekiz ve Galiçya mutfağından ilham alır.

Bol miktarda meyve, sebze, tam tahıl ve deniz ürünleri içeren Atlantik diyeti, Akdeniz diyetine benzer. Fakat bazı farklar da vardır. Atlantik diyetinde daha fazla süt ürünü, ekmek ve patates gibi nişastalı karbonhidratlar bulunur. Ayrıca orta düzeyde kırmızı şarap tüketimi de önerilir.

Diyet, mümkün olduğunca yerel ve minimum düzeyde işlenmiş ürünlerin kullanılmasını vurgular ve ızgara, fırınlama ve haşlama gibi basit pişirme yöntemlerine dayanır.

fresh-foods-on-a-wooden-surface-1536x1024.png

ATLANTİK DİYETİNİN FAYDALARI NELERDİR?

Beslenme uzmanları, sağlığımızı iyileştirmenin yollarını aramanın yanı sıra yediğimiz yiyeceklerin çevresel etkileriyle de ilgilenmektedir.

2014-2015 yılları arasında İspanya'da 231 aile üzerinde yapılan 6 aylık bir araştırma, Atlantik diyetinin metabolik sendrom (MetS) üzerindeki etkisini incelemiştir.

Araştırma sonucunda, Atlantik diyetini uygulayanların MetS geliştirme riskinin yüzde 42 daha düşük olduğu belirlenmiştir. Ayrıca, diyet uygulayanlarda bel çevresi ve "kötü" kolesterol seviyelerinde de düşüş gözlemlenmiştir. Atlantik diyetinin kalp hastalıkları ve tip-2 diyabet üzerinde de Akdeniz diyetine göre daha yararlı etkileri olduğu gözlemlenmiştir.

Atlantik diyeti, MetS riskini azaltmak ve genel sağlığı iyileştirmek için Akdeniz diyetine ideal bir alternatif olabilir.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar