Akaryakıt fiyatlarını alt-üst edecek haber geldi! Benzin ve motorinde deprem yaşanabilir

Akaryakıt fiyatlarını alt-üst edecek haber geldi! Benzin ve motorinde deprem yaşanabilir
AB ülkeleri, 5 Aralık'ta yürürlüğe giren Rusya'dan deniz yoluyla ham petrol ithalatına yönelik ambargonun bir benzerini Rus rafineri petrol ürünlerine de uygulamaya hazırlanıyor. Bu uygulama sonrasında benzin ve motorin fiyatlarının tavan yapması öngörülüyor.

Şubat 2020''den beri uygulanan Rus petrol ürünlerine yönelik ambargonun bir yenisinin yarın yürürlüğe girmesi beklenirken, son yapılacak yaptırımın piyasalarda sarsıcı bir etki yaratacağı tahmin ediliyor. Petrol piyasalarında yarınki karar sonrasında fiyatların 20 dolara kadar artabileceği öngörülüyor. 

Cuma günü anlaşmaya varılan ve Moskova''nın gelir akışı üzerindeki baskıyı daha da artırmayı amaçlayan bu uygulama kapsamında, dizel gibi birinci sınıf Rus petrol ürünlerine varil başına 100 dolar, fuel oil (sıvı yakıt) gibi ürünlere de varil başına 45 dolar tavan fiyat uygulanacak. AB ve G7 ülkeleri tavan fiyat kuralını uygulayacakken, birçok Avrupa ülkesinin de karara uygun adımlar atacağı tahmin ediliyor.

"FİYATLAR VARİL BAŞINA 20 DOLAR ARTABİLİR"

Energy Intelligence Group Petrol Piyasaları Ekonomisti Julien Mathonniere, uygulanacak yaptırımların küresel petrol fiyatlarına etkisine değinerek, fiyatlarda artış gözlenirse bunun nedeninin Avrupa''daki yetersiz dizel arzı olacağını söyledi. 

Mathonniere, petrol fiyatlarında varil başına 10-20 dolarlık bir artışa işaret ederek, “Bu da dikkatleri OPEC+ grubuna çevirecek.

Gelecek 3-6 ay içinde varil başına 90-100 dolardan geri dönüş bekliyoruz, ancak 2022''ye kıyasla çok daha düşük bir tavan fiyatla. OPEC+ grubu, özellikle büyük miktarlarda Rus petrolü piyasadan çekilirse, fiyatları düşürmeye ve oynaklığı dizginlemeye çalışabilir." değerlendirmesine bulundu.



EN ÇOK DİZEL KULLANANLAR YANACAK

Yapılacak yaptırımlardan ise en çok dizel grubunun etkilenmesi bekleniyor. İngiltere Merkezli Danışmanlık Şirketi Crystol Energy Üst Yöneticisi Carole Nakhle, yaptırımların, ancak Rusya’nın bu ürünlerden elde ettiği geliri "baltaladığı" ve ekonomik büyümesini negatif yönlü etkilediği durumda başarılı sayılabileceğini söyledi.

Rusya''daki büyüme verilerinin Batı ülkelerini yeni yaptırımlar konusunda mecbur bıraktığını söyleyen Nakhle, Uluslararası Para Fonu’nun Rus ekonomisine yönelik büyüme beklentisini yukarı yönlü revize ettiğini anımsatarak, bu istenmeyen sonucun önüne geçebilmek için petrol fiyatlarında ani artışlara sebep olacak adımlardan uzak durulması gerektiğini belirtti.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar