Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Fatih Ergin

Fatih Ergin

25. SAAT

Ah be İsmet paşa! Ne gerek vardı bütün bunlara?

"Çok partili siyaset hayatının başlamasından sonra bölük pörçük hükümet sorumluluğu üstlenen CHP'nin 1946-1996 yılları arasında toplam 4533 günlük iktidarında Türkiye için ne yaptığı, hangi projeleri kazandırdığı, bir tek dikili ağacının bulunup bulunmadığı açıklığa kavuşturulması aciliyet kesbeden bir beklentidir…"

"Yenilenmiş CHP yönetiminin eskisinden farkı olmayacaktır. Kaldı ki maya aynı, mizaç aynı, maksat aynıdır ve temelden bozuktur…"

Bu sözler, CHP'nin 37. Olağan Kurultayı'nın ardından MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin yaptığı yazılı açıklamada yer aldı. Acı acı tebessüm edin diye, yazıma Bahçeli'nin bu ifadeleri ile başladım…

Anlaşılan o ki, sayın Bahçeli Türk siyasi tarihi konusunda pek bilgi sahibi değil… Ya da onun adına bu açıklama başkaları tarafından kaleme alındıysa, o zaman bu açıklamadan haberdar değil. Zira hangi mantıkla kaleme alındığı izaha muhtaç bu açıklamanın bir başka anlamı olamaz…

Önce sayın Bahçeli'nin bilgilerine kısaca arz edelim şu bilgileri;

1946, İstanbul - Ankara arasında yataklı tren seferleri başladı. Ankara Üniversitesi kuruldu. Elazığ Tekel Şarap Fabrikası açıldı. İkinci Türk denizaltısı YILDIRAY hizmete alındı. Raman-8 kuyusundan günde 450 varil petrol üretimine başlandı.

1947, Palu-Genç demiryolu hizmete girdi. Rize Çay Fabrikası üretime başladı. Eskişehir Demiryolu Takım Fabrikası hizmete girdi. İstanbul'da İnönü Stadyumu açıldı.

1948, Köprüağzı - Maraş demiryolu açıldı. Açılan son demiryolu hattı oldu; çünkü 1950'deki Adnan Menderes hükümetinden itibaren demiryolu yapımları durduruldu. Çatalağzı Termik Santralı hizmete girdi. Ankara Etimesgut'ta  kurulan ilk yerli Uçak Motor fabrikası hizmete girdi. Paris'te yapılan dünyanın en büyük havacılık fuarında Türk uçakları da sergilendi.

1949, Sümerbank Ateş Tuğla Fabrikası Filyos'ta açıldı. Muş'ta Alparslan Devlet Üretme Çiftliği kuruldu. Murgul Bakır İşletmeleri üretime başladı. Etimesgut uçak fabrikasında üretilen uçakların aerodinamik  testlerini yapacak Rüzgar tünelinin inşaat ve montajı bitirildi…

Bunlar, 1946-1950 arasında yapılanlardan sadece bazıları… 1974'te CHP Genel Başkanı Bülent Ecevit'in Başbakanı olduğu hükümet ise, Kıbrıs çıkarmasını gerçekleştirdi.

Kıbrıs Harekatı olmasa, bugün Doğu Akdeniz'de bırakın petrol ya da doğalgaz aramayı, Türkiye'ye olta attırmazlardı olta!

Peki 18 yıldır iktidarda olan AKP'nin kurduğu Varlık Fonu'nda kendi dönemlerine ait tek bir dikili ağaç var mı?

Ama Varlık Fonu'ndaki son milli varlıklardan biri olan ÇAYKUR bünyesinde yer alan ilk çay fabrikası CHP'nin eseri…

Sahi! 1997'den beri MHP'nin başında olan Bahçeli'nin hangi dikili ağacı var? Alparslan Türkeş'in mirası olan, Türk Dünyası Kurultayları, (Türkeş bu kurultayın devlet politikası haline gelmesini sağlamıştı) Erciyes Zafer Kurultayı, Ülkücü İşçiler Derneği nerede?

Hepsi bir tarafa, bugünkü CHP Atatürk'ün çizgisinden uzak da, ki bence öyle, MHP Türkeş'in çizgisine çok mu yakın? Yine de haksızlık etmemek lazım. Bugün Yeni Türkiye'nin Yeni MHP'si varsa, bu sayın Bahçeli'nin eseridir…

Şu günlerde "Bu ülkeye en büyük kötülüğü İsmet Paşa yapmıştır" sözünü ne çok tekrar eder oldum, ah bir bilseniz! Ah be İsmet Paşa! Gazi boş yere mi çok partili hayata geçişi edindiği tecrübden sonra erteledi?

Önüne kim durabilecekti Paşam! Bir ya da iki nesil daha atladıktan sonra geçseydik ne olurdu çok partili yaşama?

Ne olurdu biliyor musunuz? Bugün İnönü'nün ülkeyi çok partili siyasi yaşama geçirmesi sayesinde bir siyasi partinin başında olan herhangi birisi, ülkenin en yerli ve milli kazanımlarını yok pahasına satan bir iktidarla ittifak yapıp CHP'nin 1946'dan sonra tek dikili ağacının olup olmadığını sorgulamayı aklından dahi geçirmezdi. Siyaset bu kadar ucuz, bu kadar vasat, bu kadar basit olmazdı, emin olun!

Bu arada, CHP'nin mayası, temeli; Milli Mücadele döneminin Anadolu ve Rumeli Müdaafi Hukuk Cemiyetleri'dir! O temelde, yolu İngiliz Muhipleri Cemiyeti'nden, Teali İslam Cemiyeti'nden, Kürt Teali Cemiyeti'nden geçmiş tek bir isim bile yoktur…  

Milliyetçilik iddiasındaki bir partiyi İslamcı üssüne çevirenlerin bilgisine…

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları