Afrika çöl tozları çocukları daha fazla etkiliyor

Afrika çöl tozları çocukları daha fazla etkiliyor
Afrika çöl tozlarının solunum yolu hastalıklarını olumsuz etkileyebileceğine dikkat çeken Liv Hospital Samsun Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Nurhan Köksal, bu konuda bilgilendirme yaptı.

Çöl tozlarının solunum yolu hastalıkları olanları olumsuz etkileyebileceğine değinen Prof. Dr. Köksal, “Çöl tozlarının yoğun olduğu günlerde özellikle çocuklar ve solunum sistemi rahatsızlığı olanların sağlığı olumsuz etkilenmektedir. Erişkinlerde özellikle solunum yetmezliği olanlarda, astım, KOAH, bronşiektazi ve solunum yolları rahatsızlığı olanlarda problemler daha belirgin şekilde ortaya çıkar. Ayrıca çocuk yaş grubu da en fazla etkilenen grubunu oluşturmaktadır” dedi.

Çöl tozlarının solunum yolu enfeksiyonlarına neden olabileceğini de belirten Prof. Dr. Köksal, “Toz miktarının arttığı durumlarda normal sağlıklı bireylerin de solunum yolları etkilenmektedir. Bu tahriş edici etkisinden başka, toz partiküllerine bakteri ve virüsler bağlı kalarak solunum yolu enfeksiyonlarına da neden olabilir. Böyle durumlarda solunum yolu enfeksiyonlarının artmasının bir nedeni de artan toz miktarının güneş ışığını ve ultraviyoleyi engelleyerek yine havada mikroorganizmaların uzun süre kalmalarına neden olmalarıdır” şeklinde konuştu.

Son olarak, sağlıklı akciğerler için toz yoğunluğunun fazla olduğu dönemlerde dışarıda olmaktan kaçınılması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Köksal, “Kronik solunum yolu ve astımı olan hastaların, toz yoğunluğunun fazla olduğu dönemlerde zorunlu olmadıkça dışarı çıkmamaları, ev havalandırmalarını bu dönemlerde yapmamaları ve maruz kaldıkları zamanlarda maske takmaları önemlidir” ifadelerini kullandı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar