Af yasasında düğüm çözülüyor! Yüz binlerce mahkum için geri sayım başladı

Af yasasında düğüm çözülüyor! Yüz binlerce mahkum için geri sayım başladı
120 bin mahkuma verilen izin sürelerinin dolmasına aylar kala yeni bir af yasası üzerinde çalışılıyor. Detaylar haberimizde...

Bütün dünyayı etkisi altına alan covid-19 pandemisi nedeniyle zorunlu şekilde hapishanelerden tahliye edilen ve sayılarının yaklaşık 120 bini bulduğu mahkumlara bir defaya mahsus olmak üzere af çıkarılması gündemde. 

Çıkacak infaz düzenlemesi ile, kendi istek ve arzuları dışında cezaevinden çıkarak yeni sosyal hayatlarına adapte olan, yeni bir iş ve düzen kuran mahkumların yeniden cezaevine konulmalarının doğuracağı sıkıntıların önüne geçilmesi planlanıyor. 

GENEL AF DEĞİL KISMİ AF!

Habertürk Yazarı Yasemin Güneri, söz konusu infaz düzenlemesi hakkında ''genel af'' ifadesini kullanmayarak, yapılacak düzenlemenin kapsamının yalnızca açık cezaevinde kalan ve covid iznine ayrılan mahkumları içereceğini belirtti. Mahkumlara verilen süre daha önce açıklanan bir karar ile 31 Temmuz 2023 tarihine kadar uzatılmıştı. 

Birkaç ay sonra cezaevine girip girmeyecekleri konusunda tereddüt yaşayan mahkumlar, bu belirsizlik nedeniyle hayatlarını yaşamakta ve günlük yaşantılarına odaklanmakta zorluk yaşıyor. Bu sebeple, düzenlemenin çok fazla uzatılmadan 14 Mayıs''ta yapılacak seçimlerden önce duyurulması beklenmekte. 

Üç yılı aşkın bir zamandır açık cezaevinde kalan mahkumların izinde olmasını göz önünde bulunduran yetkililer, bir defaya mahsus infaz iyileştirmesi yapılmasını masaya yatırdı. Şu anda izinde olan 120 bin mahkumu tekrar cezaevine almak sorun olacak.

YARISININ DÖNMEYECEĞİ DÜŞÜNÜLÜYOR

İzin süresinin dolmasının ardından 120 bin mahkumun yarısından fazlasının cezaevine dönmeyeceği düşünüldüğü için infaz iyileştirilmesi sesli olarak dillendirilmeye başlandı. Yapılacak yasal bir değişiklikle infaz iyileştirmesi yapılarak açık cezaevlerinden izne gönderilen mahkumların, izne gönderildiği süre içerisinde yeniden suç işlememiş olması şartıyla affedilmesi sağlanabilecek.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar