Abdülkerim Bardakçı ve Cedi Osman milli takıma katılmadı ceza yok: Larkin ve Wilbekin ise kapı dışarı edildi

EGEMEN İSAR-GÜNBOYU

Türkiye A Milli Takımı’nda Japonya ile oynanan ve 4-2 kaybedilen maç öncesi Kerem Aktürkoğlu ve Abdülkerim Bardakçı'nın çıkartıldığı açıklanmış, bu durum gündemi bir süre meşgul etmişti.

Milli Takımın Japonya kampından eşinin doğumu için izin isteyen Abdülkerim’in çocuğu henüz dünyaya gelmedi.

Ayrıca Abdülkerim bugün Manchester United ile Galatasaray arasında oynanacak UEFA Şampiyonlar Ligi A Grubu ikinci maçının kamp kadrosunda bulunuyor.

Bardakçı Galatasaray ile birlikte İngiltere'ye uçtu.

TFF MÜSABAKA KANUNU

Türkiye Futbol Federasyonu'ndan(TFF) Bardakçı için herhangi bir ceza gelmezken Türk sporseverlerden Bardakçı için tepki yükseliyor.

Abdülkerim Bardakçı'nın bu tutumundan dolayı ceza alıp almayacağı bilinmezken, TFF Müsabaka Kanunu'nda 2 madde dikkat çekiyor.

TFF Müsabaka Kanunu’nun 33. Maddesine göre, “Yabancılarla yapılacak resmi veya özel müsabakaların kadrolarına seçilen futbolcular yapılan çağrıya uymak zorundadırlar.”

Ceza konusunda bir bilgilendirme olmasa da yine Müsabaka Kanunu’nun 34. maddesine göre “Bu Talimatta hükme bağlanmamış olan hususlar hakkında TFF karar vermeye yetkilidir” maddesi yer alıyor.

Yani Bardakçı'nın milli maça çıkma zorunluluğunu özel izin alarak telafi etse de TFF, bu durumdan ötürü Bardakçı'ya bir cezai yaptırım uygulayabilir.

AKILLARA LARKIN VE WILBEKIN GELDİ

12 Dev Adam'ın yaz döneminde 2024 Paris Olimpiyat Elemeleri maçlarının kadrosuna, 2 devşirme oyuncusu Shane Larkin ve Scottie Wilbekin'i çağırmış, oyuncular takıma katılmamıştı.

Koç Ergin Ataman tarafından yoğun eleştiriye maruz kalan iki oyuncunun, telefonla arandığı ve telefonlara bakmadığı söylense de yaşadıkları sakatlıklar sebebiyle takıma katılmadıkları kulüpleri tarafından açıklanmıştı.

Buna rağmen iki oyuncu, TBF'nin "Basketbol Müsabaka Talimatı"na göre "devşirme" statülerini kaybettiği, yabancı oyuncu konumuna geldiği ortaya çıkmıştı.

Yönergenin ilgili maddesi şöyle:

"10.8. Doğumdan sonra Türk vatandaşlığına geçmiş ve büyükler kategorisinde Türk Milli takımlarında oynayarak ülkemiz ümit, genç ve yıldız takımlarından yetişmiş olan basketbolcu hakkını kazanan basketbolcular; milli müsabakaya katılmama nedeniyle Disiplin Kurulu tarafından cezalandırılmaları halinde bu hakkı kaybederler."

Ardından 2 oyuncu, TBF tarafından 5'er maç ceza almış ve 90 bin TL para cezasına çarptırılmıştı.

Dün Tahkim Kurulu oyunculara verilen cezayı onaylamıştı ve Müsabaka Kanunu'nu aynen uygulamıştı.

Larkin ve Wilbekin bu kararla "yerli" statülerini kaybetti ve yabancı oyuncu durumuna düştü.

BARDAKÇI'NIN LARKIN VE WILBEKIN'DEN NE FARKI VAR?

Shane Larkin ve Scottie Wilbekin'in benzer durumdan statülerini kaybedip para ve maç oynamama cezasına çarptırıldı.

Fenerbahçe ve Anadolu Efes, yerli oyuncu planlamalarını bu iki oyuncunun statüsüne güvenip hazırlamıştı, şimdi bu haktan mahrum kaldılar.

Abdülkerim Bardakçı, Galatasaray' ile antrenmana çıkarken ve kamp kadrosunda yer alırken herhangi bir cezaya çarptırılmadı.

Ayrıca Larkin ve Wilbekin gibi A Milli Basketbol Takımı'nın davetine icap etmeyen Cedi Osman, hiçbir yaptırımla karşılaşmadı.

YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Yazarın Diğer Yazıları