Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Fatih Ergin

Fatih Ergin

25. SAAT

ABD'nin Eastmed konusunda 'U' dönüşü…

Aslında 'U' dönüşü ifadesini kullanmayı pek sevmem. Çünkü politika değişikliği uluslararası ilişkilerin en temel reflekslerinden. Ama bu ifadeyi Reuters kullanmış.

ABD'nin Doğu Akdeniz'deki Eastmed projesine olan desteğini çektiği iddiası ve Türkiye ile İsrail arasında diplomatik ilişkilerin başlaması, arka plandaki farklı sebepleri de bize sorgulatıyor.

Trump yönetiminin gözü kapalı desteklediği projeye Biden neden sıcak bakmıyor? Ne değişti? Hızlıca bahsedeyim.

Öncelikle 10 milyar dolar maliyete yaklaşacağı söylenen projeyi destekleyen Avrupa, ABD'nin desteğini her zaman arkasında hissetti.

Okyanus ötesinden bölgede gerçekleşecek hayali projeyi bu derece savunan ABD'nin çok önemli bir nedeni vardı. Avrupa ülkelerini köşeye sıkıştıran, Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un da söylediği gibi, "petrol ve gaz konusunda Rusya'ya bağımlılık".

ABD, Eastmed  ile Avrupa'nın Rusya'ya olan gaz bağımlılığını hafifletmeyi/ortadan kaldırmayı arzuluyordu. Böylece Moskova'ya karşı daha sert adımlar atılabilecekti. Avrupa da ABD'nin bu çılgın projesini aynı nedenle destekliyordu ama ABD'nin projede olmasını, Amerikan şirketleri için de kabul ediyordu.

Çünkü kendi şirketleri maliyet hesaplarından dolayı projeye soğuk bakıyordu. Neredeyse Washington ile aynı çizgide politikalar izleyen bazı Amerikan enerji şirketleri, projeyi üstlenerek Avrupa üzerindeki maddi ve manevi gücü artıracaktı.

Şimdilik kesinlik olmasa da bunların hepsi rafa kalktı ya da kalkacak. Maliyet, Ukrayna'da yaşananlar ve Türkiye-İsrail yakınlaşması...

Gerçekten Avrupa'nın doğal gaz bağımlılığı hafifletilmek isteniyorsa, Türkiye projeye dahil edilmeli. Ticaret, enerji ya da savunma sanayi fark etmez, bir ülkeye bağımlıysanız bu halde olmanız anormal değil.

Ama gerçekten Amerikan Dışişleri, Rusya'ya karşı bir hamle yapmak istiyorsa, Türkiye'nin aleyhinde, özellikle de Suriye kuzeyinde vazgeçmeli.

Odak noktasını Çin ve Rusya'ya getiren ABD'nin, arka bahçede düzenin 'Doğu'ya geçmesini istemiyorsa bazı değişimlerin olması şart…

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları