ABD'de enflasyon beklentileri aştı

ABD'de enflasyon beklentileri aştı
ABD'de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), Ocak ayında beklenenin üzerinde bir performans sergileyerek aylık bazda yüzde 0,3 ve yıllık bazda yüzde 3,1 artış kaydetti.

Ocak ayına ilişkin tüketici enflasyonu verileri ABD Çalışma Bakanlığı tarafından açıklandı. Bu verilere göre, Amerikalı tüketicilerin yaşam maliyeti bir önceki aya kıyasla yüzde 0,3 artış gösterdi. Piyasa beklentileri ise TÜFE'nin yüzde 0,2 artacağı yönündeydi. Aylık enflasyon, son dört ayın en yüksek seviyesine çıkarak geçen yıl aralıkta yüzde 0,2'ye revize edilmişti.

Ülkede TÜFE, Ocak ayında yıllık bazda yüzde 3,1'lik artış gösterdi. Bu oran, piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşti; zira beklenti yüzde 2,9 seviyesindeydi. Önceki Aralık ayında ise yıllık enflasyon yüzde 3,4 düzeyindeydi.

Barınma endeksi Ocak ayında aylık bazda yüzde 0,6 ve yıllık bazda yüzde 6 artarak yükseliş trendini sürdürdü. Gıda endeksi aylık yüzde 0,4 artarken, enerji endeksi büyük oranda benzin fiyatlarındaki düşüşe bağlı olarak yüzde 0,9 geriledi.

Çekirdek TÜFE ise değişken enerji ve gıda fiyatlarını içermeyen gösterge, Ocak ayında aylık yüzde 0,4 arttı. Yıllık bazda ise çekirdek enflasyon yüzde 3,9 ile yaklaşık 2,5 yılın en düşük seviyesinde kalmaya devam etti. Piyasa beklentileri ise çekirdek TÜFE'nin Ocak ayında aylık yüzde 0,3 ve yıllık yüzde 3,7 artması yönündeydi. Geçen yıl Aralık ayında çekirdek enflasyon aylık yüzde 0,3 ve yıllık yüzde 3,9 düzeyindeydi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar