ABD, Hint Pasifik'te artan Çin etkisine karşı Endonezya ile güvenlik ilişkilerini güçlendirmek istiyor

ABD, Hint Pasifik'te artan Çin etkisine karşı Endonezya ile güvenlik ilişkilerini güçlendirmek istiyor
ABD, Çin’in Hint Pasifik bölgesinde artan deniz faaliyetlerine karşı Endonezya ile daha güçlü güvenlik ilişkileri istiyor.

Temaslarda bulunmak üzere Endonezya'ya giden ABD Genelkurmay Başkanı James McConville, Endonezya Savunma Bakanı Prabowo Subianto ile iki ülke işbirliğini artırmayı ve askeri tatbikatları genişletmeyi görüştü.

Görüşmeye ilişkin açıklamasında McConville, "Bölgede birçok dostumuz var ve birlikte yakın şekilde çalışıyoruz. Hepimiz bölge için aynı çıkarları paylaşıyoruz; barış, güvenlik, istikrar." dedi.

McConville ortak çıkarlar nedeniyle "özgür ve açık Hint Pasifik’in sağlanması" hedefi ile birlikte adımlar atıldığını vurguladı.

Endonezya Savunma Bakanı Subianto, bölgesel barış ve istikrarın sağlanması ve teşvik edilmesinin ortak çıkarlar arasında yer aldığını ancak Endonezya’nın bölgede "tarafsız" tutumunun değişmediğini ve ülkesinin "özellikle tüm büyük güçlerle" ilişkileri sürdürmek istediğini kaydetti.

Dün Filipinler'den Endonezya'nın başkenti Cakarta'ya giden McConville, Çin'in Güney Çin Denizi'nde artan faaliyetlerine karşı ABD'nin müttefikleriyle ilişkilerini güçlendirmek için bölge ülkeleri ile temaslarda bulunuyor.

Endonezya, 10-11 Mayıs tarihlerinde Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliğinin (ASEAN) 42. Zirvesi'ne ev sahipliği yapmış, Güney Çin Denizi’ne ilişkin anlaşmazlıklar zirvede ele alınan başlıca konulardan biri olmuştu.

- Güney Çin Denizi anlaşmazlığı

Güney Çin Denizi, kıyıdaş ülkelerin İkinci Dünya Savaşı'nın ardından bağımsızlıklarını kazanmasından bu yana egemenlik ihtilaflarına konu oluyor.

Çin, ilk kez 1947'de yayımladığı haritayla Güney Çin Denizi'nin yüzde 80'inde egemenlik iddiasında bulunuyor. Filipinler, Vietnam, Brunei ve Malezya gibi kıyı komşusu ülkeler de bölgede hak iddia ediyor.

Çin'in bölgedeki ihtilaflı adalarda askeri üsler inşa etmesi ve sivil gemi filolarını uzun süreli bulundurmasına bölge ülkelerinin yanı sıra ABD de karşı çıkıyor.

ABD'nin de son dönemde Çin'in artan varlığına karşı bölgede "Seyrüsefer Serbestisi Operasyonları" (FONP) adını verdiği askeri devriye ve seyir faaliyetlerini artırdığı gözleniyor.

(A.A)

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar