ABD, Doğu Akdeniz'de tercihini yaptı! 3 firkateyn inşa edilecek

ABD, Doğu Akdeniz'de tercihini yaptı! 3 firkateyn inşa edilecek
ABD'nin Atina Büyükelçisi Geoffrey Pyatt, ABD'nin Yunanistan Donanması adına ortak 3 firkateyn inşa edeceklerini söyledi.

GÜNBOYU / BURAK DEMİRBAŞ

ABD Atina Büyükelçisi Geoffrey Pyatt; Yuvarlak Masa Toplantısı'nda, Yunanistan - ABD ilişkilerine değindi. 
Yunan Army Voice'te yer alan haberde Pyatt, ABD'nin Yunanistan Donanması adına yapılacak 4 firkateynden üçünün ortak olarak inşa edeceklerini söyledi. Pyatt ortak yapım önerisinin, Yunanistan endüstrisi ile işbirliğine yönelik uzun vadeli bir Amerikan endüstriyel yaklaşımını yansıttığını aktardı. 
Anlaşma aynı zamanda Amerikan şirketi ONEX'in Yunanistan'ın Elefsina'daki  tersanelerini satın alma çabalarına dayanıyor. ONEX ayrıca DFC ( Uluslararası Kalkınma ve Finans Kurumu) tarafından da fonlanıyor.

DFC'YE GÖRE JEOPOLİTİK ÖNEMİ VAR 

DFC'nin CEO'su Adam Boehler'e göre yatırıma ABD kongresinden de yeşil ışık geldi. Çalışma ayrıca, Çin'in Avrupa ticareti ve  Rusya'nın AB'ye olan gaz akışı için jeo-stratejik bir öneme sahip. 
ABD Donanması'ndan bir grubun da bölgedeki tersaneye gelip inceleme yaptığı iddia edildi.

EN GÜÇLÜ SAVUNMA İLİŞKİLERİNDEN BİRİ 

ABD'nin Atina Büyükelçiliği'nin Twitter hesabından yapılan açıklamada ayrıca ABD'deki en güçlü savunma ilişkilerinden biri olarak görüldüğü ve daha da güçlü hale getirmek istendiği söylendi.

abd-atina-buyukelciligi.jpg

"YUNANİSTAN İLE ÇALIŞMAKTAN GURUR DUYUYORUZ" DENİLMİŞTİ

Geçtiğimiz eylül ayında ise yine ABD Atina Büyükelçiliği'nden yapılan açıklamada ABD'nin AGM-84 Harpoon füzelerinin Yunanistan'a satışını reddettiğine dair haberler gerçek dışı olduğu vurgulanmış ve ABD Donanması'nın , Temmuz ayında füze satışı için Yunan Hava Kuvvetleri'ne bilgi verdiği aktarılmıştı. Açıklamada, "Savunma işbirliğini güçlendirmek için Yunanistan'la çalışmaktan gurur duyuyoruz" ifadeleri kullanılmıştı.

harpoon-fuzeleri.jpg

'YUNAN EGEMENLİĞİ'Nİ SAVUNMUŞTU

ABD'nin Atina Büyükelçisi Geoffrey R. Pyatt, Haziran ayında Yunanistan'ın MEGA TV kanalına verdiği bir röportajda, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki meşru haklarını hedef almış ve  "Yunan sınırları değiştirilemez. Yunan egemenliği tartışılamaz" ifadelerini kullanmıştı.

DOĞU AKDENİZ'DE ABD'NİN TARAFI BELLİ 

ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’nin 11 Ekim’de Doğu Akdeniz’de sismik araştırmalar için gemi göndereceğine yönelik açıklamasına karşılık esefle karşıladıklarını söylemişlerdi. Ankara’yı bölgedeki gerilimi artırmak ve ‘kasten’ Yunanistan ile müzakerelerin yeniden başlamasını zorlaştırmakla suçlamıştı.
Bölgedeki son gelişmeler ışığında ABD'nin Doğu Akdeniz'deki gergin ortamda tarafını Yunanistan'dan yana kullandığı görülüyor.

army-voice.jpg

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar