AB Yüksek Temsilcisi Borrell: İsrail'e siyasi baskı yapmak tek çözüm

AB Yüksek Temsilcisi Borrell: İsrail'e siyasi baskı yapmak tek çözüm
Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Gazze'deki acil durumun kabul edilemez olduğunu vurgulayarak, "İsrail'e siyasi baskı uygulamak tek çözümdür" dedi.

Borrell, AB ülkelerinin dışişleri bakanları toplantısının ardından düzenlediği basın toplantısında, İrlanda ve İspanya'nın İsrail-AB Ortaklık Anlaşmasının gözden geçirilmesi talebinin ilk kez görüşüldüğünü açıkladı.

Bakanların, Gazze'deki krizi ele almak üzere İsrail ile daha fazla temas halinde olma konusunda mutabık kaldığını belirten Borrell, anlaşmanın askıya alınmasına dair bir karar alınmadığını, ancak konunun üzerinde çalışmaya devam edileceğini dile getirdi.

Borrell, tarafları dinlemek amacıyla bir sonraki AB dışişleri bakanları toplantısına İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz ve Filistin'in yeni başbakanı Muhammed Mustafa'nın davet edilebileceğini ifade etti.

İsrail'e yapılan siyasi ve diplomatik baskının altını çizen Borrell, "Bu durumun kabul edilemez olduğunu anlamalarını sağlamak için İsrail'e siyasi ve diplomatik baskı uygulanıyor. AB'deki tüm siyasi liderlerimiz her zaman bunu ifade etmiştir ve bugün de bu konuda net bir fikir birliği vardı. Tek çözüm, İsrail'e siyasi baskı uygulamaktır." şeklinde konuştu.

Borrell, Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı'nın Gazze için hazırladığı rapora atıfta bulunarak, nüfusun yüzde 70'inin açlık riski altında olduğunu belirtti.

Gazze'ye kara yoluyla erişimin kolaylaştırılması gerektiğini vurgulayan Borrell, Kıbrıs Adası üzerinden insani yardımların gemilerle ulaştırılmasının devam ettiğini ancak İsrail'in bölgeye kara yolundan erişimi kolaylaştırması gerektiğini ifade etti.

"Hiçbir zaman çekingen olmadım ve Gazze'ye elimizden gelen her türlü yardımı yapmaktan yanayım." diyen Borrell, yardımların kara yoluyla sağlanmasının daha hızlı ve etkili olacağını vurguladı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar