A Haber yine petrol buldu: Canlı yayında pet şişeyle denizden örnek aldılar

A Haber yine petrol buldu: Canlı yayında pet şişeyle denizden örnek aldılar
Her seçim öncesi bolca haberini okuduğumuz “Karadeniz’de doğalgaz bulundu” haberlerine “Karadeniz’de petrol bulundu” haberi de eklendi. A Haber ekranlarından görüntülerde, pet şişe ve kap yardımıyla suyun yüzeyinden petrol numunesi alındı.

ÖZLEM BARAN / GÜNBOYU

Seçimlerden hemen önce sıkça duyduğumuz okuduğumuz “Karadeniz’de doğalgaz bulundu” haberlerinin ardınsan sıra “Karadeniz’de petrol bulundu” haberine geldi.

A Haber’in 15 Eylül’de gerçekleştirdiği canlı yayında pet şişesiyle petrol numunesi alındı.

Gümüşhane Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölüm Başkanı Profesör Doktor Nafız Maden'le A Haber ekibi bir sandala binerek, belirlenen yere doğru gitti. Gittiklerinde ise denizin ortasında pet şişe yardımıyla numune aldılar.

“Karadeniz’de yeni petrol heyecanı” başlığıyla duyurulan bu haberde Maden, “İlk defa gözlerinizle şahit oluyorsunuz. Osmanlı zamanından bu yana süre gelen tarihle bilinmekle birlikte şu anda yoğun petrol kokusunu hissedebiliyorsunuz” ifadelerini kullandı.

Haberin ardından bugün alınan numunenin potansiyelinin belirlenmesi amacıyla Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'na (TPAO) analize gönderildiği bilgisi verildi.

“1 TON PETROLÜN YÜZEYE SIZIYOR”
Prof. Dr. Maden, petrol rezervinden yılda yüklü miktarda petrolün sızdığını belirterek “Büyük bir alanda sızıntı var. Yapılan hesaplamalar burada günde 1 ton petrolün yüzeye sızdığını yılda yaklaşık 350 ton olduğunu göstermiştir. Bu sızıntılardan hafif olanlar güneşle beraber buharlaşıyor. Ağır olan kısımda yine birikerek yine yoğunluğu arttığı için toplanıyor. Sondaj gemisi gelmeden önce sismik araştırma yapılması gerekiyor. Bu araştırmalar neticesinde sondaj lokasyonunun ilgili uzman kişilerce belirlenecek. Ondan sonrada sondaj faaliyetine geçilecek. Sondaj faaliyetleri sonucunda bu rezervuar alanı sismik yorumlamalarla yapılan sondaj alanı ve oradan da petrolün çıkması gerekiyor. Dolayısıyla bir sondaj gemisinin buraya gelip sondajın yapılması gerekiyor. Birkaç noktadan sondaj yapıldıktan sonra muhtemel rezerv alanı hesaplanabilecek” şeklinde konuştu.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar