Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Mahmut Esad Kıraç

Mahmut Esad Kıraç

7 maddede tercih süreci

YKS sonuçları açıklandı ve öğrenciler en zor sürece yani tercih sürecine girdiler. Evvela belirtmeliyim ki Türkiye''de yaşıyorsanız tercih yapmanız oldukça zor, çünkü neredeyse hiçbir mesleğin iş garantisi yok. Bir de en yüksek puanlarla alan bölümlerin mezunlarına bakıyoruz çoğu hayatından şikayetçi.

Doktorlarımız maalesef hem hak ettiklerini alamıyorlar hem de görevleri başında öldürülüyorlar ya da hükümet tarafından görmezden geliniyorlar.

Hukukçularımız keza aynı. Her sene 15 binin üzerinde hukukçu mezun oluyor ve iş hayatında hem zorlanıyorlar hem de maalesef şiddete maruz kalıyorlar. Her yıl pek çok hukukçumuz da maalesef öldürülüyor.

Öğretmenlerimizin durumu zaten ortada. Pek çok öğretmenimiz işsiz.

Şimdi böyle Türkiye''de üniversite tercihi yapmak sizce kolay mı? Tabii ki değil.

Yine de belli başlı maddeler üzerinden tercih sürecinde nelere dikkat etmeniz gerektiğini sıralayalım.

1-Ekonominizi dikkate alın

Evet, mevcut KYK yurt ücretleri ve ev kiralarını göz önüne aldığımızda şu anda şehir dışında öğrenci olmanın maliyeti en az 2.500 TL. Yani asgari ücretli bir ailenin şehir dışında çocuğunu okutabilmesi neredeyse imkansız. Tam da bu sebeple bir tercih yaparken önceliğiniz ekonominiz olsun.

İdeal ve hayalleriniz elbette önemli fakat ekonomiden yani gerçeklerden koparak hayallere ulaşamazsınız.

Görünen o ki zaten ekonomik durumlardan dolayı pek çok öğrenci yaşadığı şehri tercih edecek. Bu da zaten tercih sürecinin en kestirilemeyen tarafı. Yani 2022 tercih sonuçları kuvvetle muhtemel pek çok açıdan öğrenciyi de veliyi de öğretmeni de şaşırtacak.

Yine de tekrar edelim evet, ekonomisiz asla olmaz.

2-Üniversite mi bölüm mü?

Üniversite mi tercih edilmeli yoksa bölüm mü sorusu hep sorulur. Burada problem şu ki Türkiye''de her şehrin bir üniversitesi olduğundan beri bölümler önemini kaybetti ve iyi üniversiteler özellikle daha da kıymetli hale geldi. Yani şu anda Türkiye''de bir üniversite enflasyonu var. Çoğu taşra üniversitesi de maalesef nitelikli eğitim vermiyor ya da veremiyor.

Bu sebeple tabii ki öncelik üniversitedir. Hem sosyaliteniz hem de kaliteli hocalardan ders almanız size başka bir vizyon katacaktır. Özellikle büyükşehirlerden vazgeçmemek gerektiğini düşünüyorum. Tabii bunu söylerken birinci maddeyi de göz önünde tutalım.

Peki, bölüm önemsiz mi? Elbette önemli. Sonuçta sizin hedefiniz bölüm ama yine de güzel olan istediğiniz bölümü iyi bir üniversitede okumak. Çünkü iş hayatına başladığınızda bölümünüz avantajlı dahi olsa üniversiteniz kötüyse bunun dezavantajını hep yaşayacaksınız.

3-Ne olursa olsun kendinizi geliştirin

Evet, tercih sürecinin en önemli maddelerinden biri de bu. Kendinizi geliştirebileceğiniz bir bölüm yazın ve üniversitede kesinlikle kendinizi asla dondurmayın. Donmak geriye gitmektir. Eğer kendinize doğru yatırımı yaparsanız işte o zaman hangi üniversitede okuduğunuzun etkisi azalır.

4-Para para para

Napolyon ne de güzel söylemiş. En büyük gerçeği en erken o görmüş. Yazdığınız bölümün üç büyük özelliğe sahip olması gerekir:

Devlette mutlaka ataması olmalı. Devlete atamanız olmasa dahi özel sektörde de icra edebileceğiniz bir meslek seçmelisiniz. Özel sektörde de başarısız olursanız en azından aynı mesleği yurt dışında yapabilmelisiniz.

Yani meslek size ne olursa olsun para kazandırmalı. Siz mesleğinize güvenebilmelisiniz. Aksi takdirde devlete atanamadığında evde oturup bekleyenlerden olursunuz.

5- Aileden kaçma

Evet, aileden kaçmak için tercih yapan pek çok genç var. Aile baskısından kurtulmak istiyorlar ama yağmurdan kaçarken doluya tutulurlar. Çünkü böyle tercih yapanlar genellikle para kazanamayacakları bölümlere gidiyorlar. Ömürleri boyunca bunun pişmanlığını yaşıyorlar. Ne olursa olsun aile her şeydir.

6-Geleceği yakalayın

Yazacağınız meslek mutlaka geleceği yakalamalıdır. Mesela 10 sene önce veterinerlik bölümü son derece düşük puanlarla alırken şu anda yüksek puanlarla alıyor çünkü Türkiye''de hayvansever sayısı oldukça arttı.

Ya da Acun Ilıcalı sayesinde Gastronomi gibi bölümlerin kıymeti arttı. Değerlenip kıymetlenecek çok bölüm var mutlaka iyi araştırın.

7-İdeallerinizi bırakmayın

Evet yedinci maddemiz idealler ama ideallerden önce gelen şeyler var tabii ki. Çünkü idealler her zaman gerçekle uyuşmayabilir. İşte siz hangi durumda olursanız olun idealleriniz aklınızın köşesinde olsun ya da hemen yeni idealler edinin. Kendinizi asla idealsiz bırakmayın. Unutmayın ki çok gençsiniz ve daha karşınıza yüzlerce fırsat çıkacak. Yaşınızın kıymetini kesinlikle bilmelisiniz.

Maddeleri uzatabiliriz ama bu yazımızda 7 madde ile başlayalım gelecek yazılarımızda derinleştireceğiz.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları