50 yaşından sonra her 2 erkekten biri risk altında.. Uzman isim bu sınıra dikkat çekti

50 yaşından sonra her 2 erkekten biri risk altında.. Uzman isim bu sınıra dikkat çekti
Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Yücel Boz, 50 yaş üstü her 2 erkekten birinde görülebilen iyi huylu prostat büyümesine karşı önemli uyarılarda bulundu.

DHA’da yer alan habere göre, iyi huylu prostat büyümesinin her erkekte şiddeti değişmekle birlikte görülebileceğine dikkat çeken Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Yücel Boz, “Yaşlanmaya bağlı olarak 50 yaşından sonra her 2 erkekten biri hemen hemen az veya çok bu problemleri yaşayabilir. Bu hastaların başlıca şikâyetleri; idrara başlamada güçlük, zayıf ve kesintili idrar yapma, idrarı tam boşaltamama hissi, sık idrara çıkma, ani idrar sıkışıklığı, gece idrara çıkma, idrar kaçırma şeklindedir. Eğer verilen ilaç tedavisiyle rahatlama olmazsa, ameliyat önerebiliyoruz” ifadelerini kullandı.

Dr. Öğr. Üyesi Boz, 50 yaş üzeri erkeklerin yarısında şiddeti değişmekle birlikte iyi huylu prostat büyümesi şikâyetlerinin gözlemlendiğini belirterek “Benign Prostat Hiperplazisi (BPH) dediğimiz iyi huylu prostat büyümesi, prostat bezinde görülen büyümenin, idrar kanalında tıkanıklığa neden olacak şekilde baskı yapmasıyla idrar yapma güçlüğüne neden olan klinik durumdur. Bu durum yaşa bağlı olarak artış gösterir. İyi huylu prostat büyümesi olan hastaların başlıca şikâyetleri; idrara başlamada güçlük, zayıf ve kesintili idrar yapma, idrarı tam boşaltamama hissi, sık idrara çıkma, ani idrar sıkışıklığı, gece idrara çıkma, idrar kaçırma gibi şeklinde olabilmektedir” diye konuştu.

PROSTAT KANSERİ BELİRTİLERİNE BENZİYOR

Erkeklerde prostat büyümesine karşı diyet ya da egzersizle özel bir önlem alınamayacağına dikkati çeken Dr. Öğr. Üyesi Boz, “Yaşlanmaya bağlı olarak 50 yaşından sonra her 2 erkekten biri hemen hemen az veya çok bu problemleri yaşayabilir. Bu durum ortaya çıktıktan sonrasına bakmak lazım. Aslında iyi huylu prostat büyümesiyle, prostat kanserinin belirtileri birbirine benzer yani idrar yapmakta güçlük şeklinde. Prostat muayenesi ve kandaki PSA artışı olup olmamasına göre iyi huylu prostat büyümesini prostat kanserinden ayırt edebiliyoruz. Eğer verilen ilaç tedavisiyle rahatlama olmazsa, kişinin şikayetlerinde veya işeme testinde düzelme olmazsa o zaman ameliyat önerebiliyoruz. BPH tedavisinde en güncel ve etkin tedavi yaklaşımları olarak HOLEP, THULEP, BİPOLEP yöntemleri öne çıkmaktadır” şeklinde konuştu.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar