4 ülke Suriyeli sığınmacıların ülkelerine dönmesini meselesinde anlaştı! Tüm dünyanın gözü bu masadaydı

4 ülke Suriyeli sığınmacıların ülkelerine dönmesini meselesinde anlaştı! Tüm dünyanın gözü bu masadaydı
Ürdün, Suudi Arabistan, Irak, Mısır ve Suriye dışişleri bakanları, Suriyeli sığınmacıların ülkelerine güvenli şekilde dönmelerinin öncelikli mesele olduğu konusunda anlaştı.

ŞAHİN YILDIZ / GÜNBOYU

Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen es-Safedi, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan, Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri ve Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin, Suriye Dışişleri Bakanı Faysal el-Mikdad ile Ürdün''ün başkenti Amman''da görüştü.

Basına kapalı gerçekleşen toplantının ardından yayımlanan sonuç bildirgesinde, "Ürdün, Suudi Arabistan, Irak ve Mısır dışişleri bakanları, Suriye krizi ile onun uluslararası ve bölgesel yansımalarının tümüyle bitmesine öncelik verdiklerini teyit etti." ifadeleri kullanıldı.

Bakanların, Suriye Dışişleri Bakanı Mikdad ile "müzakereler konusunda" anlaşma sağladıklarına işaret edilen sonuç bildirgesinde, Birleşmiş Milletlerin (BM) çabalarıyla uyumlu olacak söz konusu müzakerelerin takviminin ise daha sonra kararlaştırılacağı bilgisine yer verildi.

SIĞINMACILARIN GÜVENLİ ŞEKİLDE ÜLKERİNE DÖNMELERİ ÖNCELİKLİ

Amman''da gerçekleşen dışişleri bakanları toplantısında "Suriyeli sığınmacıların gönüllü ve güvenli şekilde ülkelerine dönmelerinin öncelikli mesele olduğu" vurgulanan sonuç bildirgesinde, mültecilerle ilgili adımların derhal atılması gerektiği kaydedildi.

Suriye''nin, BM kuruluşlarıyla koordinasyon halinde mültecilerin döneceği bölgelerin ihtiyaçlarını belirleme çalışmalarına başlayacağına işaret edilen bildirgede, genel af dahil mültecilerin dönüşünü kolaylaştıracak bazı adımların da atılabileceği aktarıldı.

İlk etapta Ürdün''deki yaklaşık 1000 Suriyeli mültecinin ülkelerine gönüllü dönüşü için Suriye ile Amman hükümetinin ilgili BM kuruluşlarıyla işbirliğine gideceği belirtilen bildirgede, Ürdün''den sonra diğer ülkeleri de kapsayacak şekilde çemberin genişletilebileceği ifade edildi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar