3 buçuk milyon kişinin girdiği YKS sınavı bitti tartışmalar bitmedi! 2 soru yanlış hazırlanmış

3 buçuk milyon kişinin girdiği YKS sınavı bitti tartışmalar bitmedi!  2 soru yanlış hazırlanmış
Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) maratonu sona erdi ve sorular ile cevaplar incelenmeye başlandı. Nazmi Arıkan Fen Bilimleri Eğitim Kurumları öğretmenleri, AYT kimya testindeki bir sorunun hatalı olduğunu ve bir sorunun da yanlış kurgulandığını iddia ederek itiraz edecek.

ÖSYM, sınavın ardından tüm soru kitapçıklarını ve cevap anahtarlarını internet sitesinde yayınladı.

Hürriyet'in haberine göre, Nazmi Arıkan Fen Bilimleri Eğitim Kurumları öğretmenleri, sınavın ikinci oturumu olan AYT kimya bölümünde yer alan 17. sorunun hatalı olduğunu ve 25. sorunun ise bilimsel açıdan yanlış kurgulandığını belirterek itirazda bulunacak. İki soru hakkındaki eleştirileri şu şekilde:

İKİ DOĞRU CEVABI VAR

“YKS, AYT Fen Bilimleri kitapçığındaki gaz bilgisini irdeleyen 17’nci soruda ideal gazın bulunduğu kabın şekli, kabın özelliği ve sistemin bulunduğu ortamın dış basıncı belirtilmediği için sorunun iki cevabı var. ÖSYM tarafından cevap şıkkı ‘D’ olarak verilmiş ancak yukarıda belirtilen özellikler belirtilmediğinden sorudaki ‘C’ şıkkı da doğru oluyor. Bu sebeple ÖSYM’den sorunun iptalini arz ediyoruz. Diğer yandan 25’inci soruda da bilimsel olarak pratikte bu sistemin oluşturulması mümkün değil. Bu durum sorunun cevabını etkilemese de soruda bilimsel bir hata bulunuyor.”

TARTIŞMA GEREKSİZ

Antalya Kimya Olimpiyatı Düzenleme Kurulu Olimpiyat Başkanı ve Genel Koordinatörü, aynı zamanda Bilim Kurulu Üyesi olan Prof. Dr. Memduh Sami Taner, gündeme gelen sorularla ilgili aşağıdaki açıklamalarda bulundu: “25’inci sorunun kurgusunda hata olduğu iddiası doğru. 17’nci soruda ise kullanılacak formül ile doğru cevap olan d1=4d2’ye ulaşılıyor, yani ‘D’ seçeneği doğru cevabı gösteriyor. ÖSYM’nin cevap anahtarında da bu soru için ‘D’ seçeneği doğru olarak deklare edildiğinden dolayı bu soru üzerindeki tartışma ve itirazlarda haklılık yok.”

İŞTE O SORULAR...

6490ef7f4e3fe11b4055ddfa.jpg

17. SORU: Sıcaklığı 300 K, basıncı P ve yoğunluğu d1 olan belirli miktarda ideal gazın basıncı yarıya düşürülüp sıcaklığı 600 K’ye çıkarıldığında yoğunluğu d2 olmaktadır. Buna göre d1 ve d2 arasındaki bağıntı aşağıdakilerden hangisidir?

25. SORU: 25 Co’de 0,1 M LiNO3 çözeltisine daldırılmış Li elektrot ve 0,1 M Pb(NO3)2 çözeltisine daldırılmış Pb elektrottan oluşan iki yarı hücre, tuz köprüsüyle birleştirilerek oluşturulan elektrokimyasal hücrenin hücre potansiyeli E olarak ölçülüyor. Buna göre ölçülen hücre potansiyelinin (E), standart hücre potansiyeli (Eo) cinsinden değeri aşağıdakilerden hangisidir?

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar