Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Mahmut Esad Kıraç

Mahmut Esad Kıraç

2023'e giremeyenler

 

1-Bağkurlular: Yanında pek çok işçi çalıştıran onların sigortasını ve maaşlarını gününde yatıran işveren, emekli olamadı. Hem üretti hem de birçok ailenin geçimini sağladı. Çalışanı 5500 gün çalışıp emekli oldu. Kendisi ise 9000 günün dolmasını bekliyor. Çalışanı şu anda işten ayrılsa bir de onun kıdem tazminatını ödemek zorunda kalacak. Evet EYT''liler sevindi fakat bu hikâyede yanan Bağkurlular oldu. Bir de bu yetmezmiş gibi asgari ücreti 8500 lira yaptılar. Türkiye, işverenine rahat bir nefes aldırmıyor.

Emekli olanlar 2023''e girdi bile. Fakat Bağkurlular maalesef 2022''de kaldılar.

2- Kiracılar: İstatistiklere göre Türkiye''de son 1 yılda açılan her üç davadan biri ev sahibi-kiracı davası. Ev sahipleri devletin açıkladığı %25 zam uygulamasına uymak istemiyor. Kiracılar da doğal olarak ödemek istemiyor. Böylece davalar başlıyor. Bir taraf ''''evimden çık'''' derken diğer taraf da ''''adaletli ol'''' diyor.

Ev sahipleri en azından mülkleri olduğu için 2023''e girmiştir elbette ama kiracıların bu ortamda 2022''de kaldıkları bir gerçek.

3-Öğretmenler: Asgari ücretin 8500 lira olmasından sonra ek ders almayan bir öğretmenin maaşı 9-10 bin lira arasında kaldı. Öğretmenlerin pek çoğu ek iş yapıyor. Birçoğu gizlice kurslarda ve dershanelerde çalışıyor. Elbette aşağılamak için demiyorum ama iş yerindeki çaycı ile öğretmenin maaşı eşitlenmiş oldu. Memleket, eğitimli insanlarına bedel ödetiyor. Bu da gösteriyor ki maalesef öğretmenler 2023''e giremeyecek.

4-Tarikat ve Cemaatler: Bunların diğerleri gibi bir durumu söz konusu değil. Zaten yıllardır hobi olarak yeni yıla girmiyorlar. Ortalama bir tarikat mensubuyla sohbet edin yaşadığımız çağın 100 yıl gerisinde bir zihin yapısına sahip olduğunu anlarsınız. Belki Mekke''nin fethini kutlarlar ya da dışarıda Noel Baba kostümü giyen insanlara saldırırlar. Fakat asla yeni yıla girmezler. Yeniliklerden korkarlar.

Bu da gösteriyor ki tarikat ve cemaatler de 2023''e giremeyenler arasında.

5-Yandaş gazeteciler: Türkiye''de siyasi iklim değiştikçe bunların da konfor alanı bozuluyor. Bakıyoruz bir gün AKP''yi övüyorlar bir gün eleştiriyorlar. Bir yandan övgüleriyle ''''ya kazanırlarsa'''' diye düşünerek yol yapıyorlar. Diğer yandan da birkaç eleştiri yazısı yazıyorlar ki olur da iktidar değişirse ''''bakın, ben de eleştirmiştim'''' diyebilmek için… Halbuki bugüne kadar konforları gayet yerindeydi. Düşünmeden övebiliyorlardı ama 2023 seçimlerinde her an her şey olabileceği için muhtemelen eski konforlarını bulamayabilirler. 2023 onlar için korkunç bir sene olabilir. O sebeple onların da 2022''de kalmayı tercih edeceklerini düşünüyorum.

6-Öğrenciler: Öğretmenin huzurla giremediği bir 2023''e doğal olarak öğrenci de giremez. Bir yanda geçim kaygısı ve aileye yük olmanın getirdiği huzursuzluk diğer yanda da gelecekteki istihdam sorunu ve işsizlik korkusu. Şu anda üniversite okuyan pek çok genç geleceğin asgari ücretli adayı olduğunun farkında… Yılların geçmesi onların lehine değil aleyhine ilerliyor. E hâl böyle olunca da yılların geçmesi kaosun yaklaşması anlamına geliyor. Böyle bir ortamda öğrencilerin 2023''e girmek isteyeceğini pek zannetmiyorum.

Biz bu listeyi uzun uzadıya anlatabilir ve arttırabiliriz. Pek çok meslek grubunu ve bazı klikleri de bunların içine ekleyebiliriz.

Fakat ne kadar eklersek ekleyelim gerçek şu ki insanlar artık yeni yıla girmekten korkuyor. Masrafın artacağını, geçimin zorlaşacağını ve her şeyin daha kötüye gideceğini düşünüyor. Bu atmosferde 2023''e girsek bile herkesin aklında hep o güzel dünler kalacak gibi görünüyor.

Evet, 2022 yılı artık dündür. Ve bizler her ne kadar 2023''e girmek istemesek de en kıymetli an içerisinde bulunduğun zamandır. Küçük beyinler geçmişte, orta beyinler günü gününe ve büyük beyinlerse gelecekte yaşarlar.

Evet, içerisinde bulunduğumuz zaman dilimi pek de aydınlık değil. Günü gününe yaşamaksa pek sağlıklı bir iş değil. O hâlde buyrun var gücümüzle geleceğe odaklanalım.

Bütün fitnecilere, yandaşlara ve lafçılara rağmen…

Bütün soygunculara, arsızlara ve hırsızlara rağmen…

Geçmişten sıyrılıp gelecek için çalışalım.

İlle de 2022''de kalmak istiyorlarsa yandaş gazetecilerle tarikatla cemaatler kalabilir.

Geri kalan azimli insanlarımızla geleceği inşâ edebileceğimiz bir 2023 yılı diliyorum. 

 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları