20 yılın özeti: Milyonlar aç, milyonlar işsiz!

20 yılın özeti: Milyonlar aç, milyonlar işsiz!
CHP’li Fethi Açıkel başkanlığındaki Ar-Ge Bilim Platformu, işsizlik ve yoksulluk hakkında detaylı bir rapor hazırladı. Yayımlanan rapora göre, her 10 çocuktan ikisi beslenme yetersizliği yaşıyor, emekli maaşı alan 13.7 milyon kişinin yarısı ya bir işte çalışıyor ya da iş arıyor.

AKP iktidarı döneminde yaşanan eşitsizlikler ve sorunları inceleyen bir rapor hazırlandı.

Cumhuriyet’ten Sarp Sağkal’ın haberine göre, Ar-Ge Bilim Platformu’nun, CHP Genel Başkan Yardımcısı Fethi Açıkel başkanlığında hazırladığı raporda, şu incelemeler yer verildi:

KÜÇÜLEN EKONOMİ

AKP döneminde yolsuzluk, israf ve kötü yönetim nedeniyle Türkiye ekonomisi 2015-2020 arasında yüzde 20 küçüldü; milli gelir 864 milyar dolardan 720 milyar dolara geriledi. Toplumun yüzde 90’ının gelir seviyesi yüksek enflasyon nedeniyle kayba uğradı. Aralık 2021 itibarıyla Türkiye 178 ülke arasında en yüksek enflasyona sahip 8. ülke.

ORTA DİREK YOK OLDU

AKP’nin iktidara geldiği 2002’den bu yana çalışan veya iş arayan emeklilerin sayısı 1.5 milyondan 4.2 milyona çıktı. Emekli maaşı alan 13.7 milyon kişinin yarısı ya bir işte çalışıyor ya da iş aradığını belirtiyor. Orta sınıf ortadan kaldırıldı, nüfusun çoğu yoksul kesimlere eklendi.

HER 10 ÇOCUKTAN 2’Sİ YETERSİZ BESLENİYOR!

17 milyon kişi yetersiz beslenme veya açlık çekiyor, her 10 çocuktan ikisi beslenme yetersizliği ve hijyen kaynaklı sağlık sorunları yaşıyor. 2020’de Türkiye, 30 Avrupa ülkesi arasında en yüksek çocuk yoksulluğu oranına sahip iki ülkeden biri. Şiddetli yoksulluk yaşayan 16 yaş altı çocukların sayısı 6 milyon 500 bine ulaştı.

20 YILDA MİLYONLARCA İŞSİZ GENÇ!

Türkiye’de 15-29 yaş arası genç nüfusun yüzde 32’si, 2020’de ne eğitimde ne istihdamda yer aldı. Bu yaş grubundaki yaklaşık altı milyon genç evde oturuyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar