20 milyon öğrenci için ders zili çalıyor: İşte yeni dönem düzenlemeler

20 milyon öğrenci için ders zili çalıyor: İşte yeni dönem düzenlemeler

Yarın, 20 milyon öğrenci ve 1,2 milyon öğretmen, ilkokul ve ortaokul seviyelerindeki eğitim öğretim yılına başlayacak. Her iki dönemde de iki ara tatilin tarihi belirlendi.

Milli Eğitim Bakanlığı, 2023-2024 eğitim-öğretim yılına hazırlık kapsamında ücretsiz ders kitapları ve yardımcı kaynakları 20 milyon 481 bin öğrenciye ve 1 milyon 178 bin öğretmene ulaştırdı.

Yeni eğitim-öğretim yılı, 74 bin okul ve 744 bin derslikte başlayacak. Bu yıl eğitim ailesine katılan 45 bin yeni öğretmenden 21 bin 560'ı, Kahramanmaraş merkezli depremlerin yaşandığı bölgede görev yapacak.

Okul öncesi, ilkokul 1 ve lise 9. sınıf öğrencileri, 4-8 Eylül tarihlerinde uyum eğitimi almıştı. Ortaokul 5. sınıfa başlayacak öğrenciler ve ailelerinin katılacağı rehberlik uygulamaları ise 11-15 Eylül tarihlerinde gerçekleştirilecek.

LİSELERDE SINIF GEÇME NASIL OLACAK, KURALLARI NELER?

Bakanlık, bu yıl eğitim-öğretim süreçlerinde birçok değişikliğe gitti. Liselerde devamsızlık koşulları yeniden düzenlendi ve sınıf tekrarı uygulaması geri getirildi. Ayrıca, açık liselere kayıt yapma şartları da değiştirildi ve sınıf geçme kriterleri revize edildi.

Artık açık liselere, istisnai durumları olan öğrenciler kayıt olabilecekler. Liselerde öğrencilerin 50 ortalamayla sınıf geçme uygulamasına son verildi ve yerine yeni bir sistem getirildi. Yıl sonu başarı puanı 50 olan öğrenciler, en fazla 1 dersten başarısız olabilirler ve doğrudan bir üst sınıfa geçebilirler. Ancak yeni ders ortalaması 50 olan öğrencilerden en fazla 3 dersten başarısız olanlar sorumlu olarak bir üst sınıfa geçebilirken, 4 ders ve üzeri başarısızı olanlar sınıf tekrarı yapmak zorunda kalacaklar. Toplam 6 dersten fazla başarısız dersi bulunan öğrenciler de sınıf tekrarı yapacaklar. Bu uygulama, 2023-2024 eğitim-öğretim yılından itibaren kademeli olarak uygulanacak.

Ayrıca, liselerde artık devamsızlık affı uygulanmayacak. Özürsüz olarak yapılan her bir devamsızlık günü için öğrenciler, 1 saat fazla sosyal sorumluluk çalışması yapmak zorunda kalacaklar.

LİSELERDEKİ SINAVLAR TEST Mİ OLACAK?

Liselerdeki sınavlar yalnızca yazılı yoklama şeklinde gerçekleştirilecek. 6698 sayılı kanunda yer alan, kişisel verilerin işlenmesi için kişinin açık rızasının gerektiği hükmü dışında, öğrencilere ait kişisel veriler veli, vasi veya ilgili kişinin açık rızası olmaksızın işlenemeyecek.

LİSELERDE ORTAK SINAV VAR MI?

Bakanlık tarafından dün, sınavlarla ilgili yeni bir çatı yönetmelik yayımlandı. MEB Ölçme ve Değerlendirme Yönetmeliği, okullarda birden fazla öğretmen tarafından okutulan derslerin tüm sınavlarının ortak yazılı olarak yapılmasını öngörüyor. Bu yeni düzenleme çerçevesinde okullarda öğretmenler tarafından yapılacak yazılı sınavlarda, açık uçlu ve kısa cevaplı sorular kullanılacak.

Ülke genelinde, il ve ilçe düzeyinde, okul genelinde ortak yazılı sınavlar düzenlenecek. Bakanlık, öğretim yılı başında hangi sınıf ve derslerden ortak sınavların yapılacağını duyuracak. Ortak yazılı sınavlar, okullarda öğretmenler tarafından uygulanacak ve değerlendirilecektir.

Yeni düzenleme kapsamında, ilkokul 4. sınıflarda sınav saati uygulaması artık yapılmayacak ve bu sınıflardaki öğrenci notları öğrenci gelişim dosyasına göre verilecektir.

Okullarda sınav haftası uygulaması başlatılacak ve sınav tarihleri öğretim yılı başında ilan edilecektir.

Türkçe, Türk dili ve edebiyatı ile yabancı dil derslerinin sınavları, dinleme, konuşma, okuma ve yazma becerilerini ölçmek için yazılı ve uygulamalı olarak yapılacak. Ayrıca, öğrencilere anında geri bildirim sağlamak amacıyla kısa süreli sınavlar da düzenlenebilecektir.

Deprem bölgelerinde yürütülen güçlendirme ve onarım çalışmaları sonucunda 48 bin derslik, eğitim öğretime hazır hale getirilmiş ve 11 bin 76 konteyner, bölgedeki öğretmenlerin konaklaması için tahsis edilmiştir.

İLK ARA TATİL NE ZAMAN?

Yeni eğitim-öğretim yılının birinci dönemi, 11 Eylül 2023 Pazartesi başlayacak ve 19 Ocak 2024 Cuma sona erecektir.

Deprem bölgesindeki resmi ve özel okullarda, 2022-2023 eğitim-öğretim yılının ikinci döneminde öğrencilerin öğrenme kayıplarının giderilmesi amacıyla hazırlanan program, 11 Eylül ile 6 Ekim tarihleri arasında eğitim-öğretim faaliyetleriyle birlikte uygulanacaktır.

Birinci dönem ara tatili ise 13 Kasım 2023 Pazartesi başlayacak ve 17 Kasım 2023 Cuma sona erecektir.

YARIYIL TATİLİ NE ZAMAN?

Yarıyıl tatili, 22 Ocak 2024 Pazartesi başlayacak ve 2 Şubat 2024 Cuma tamamlanacaktır.

İkinci dönem ise 5 Şubat 2024 Pazartesi başlayacak ve 14 Haziran 2024 Cuma sona erecektir. İkinci dönem ara tatili ise 8 Nisan 2024 Pazartesi ile 12 Nisan 2024 Cuma tarihleri arasında gerçekleştirilecektir.

İlgili Haberler