Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Mahmut Esad Kıraç

Mahmut Esad Kıraç

15 Mayıs'ta Meclis ve İYİ Parti'nin önemi

''''Kâfir oku hedef döğer uzaktan

Haber gelmez Kırgız, Tatar, Kazaktan.

Kurtulmadan içerdeki tuzaktan,

Türk''ün Türk''e küseceği çağ mıdır?''''

Tarihî bir seçime doğru yaklaşırken aslında her şey Dilaver Cebeci''den alıntıladığım dörtlükte olduğu gibi: İçerideki tuzaktan kurtulmadan birbirimize küsemeyiz! Çünkü küsmenin de bir etiği vardır. Birlik olunması gereken zamanda gerçekleşen küslük ancak ve ancak düşmanın ekmeğine yağ sürer.

Herkesin seçimi kimin kazanacağına odaklandığı şu süreçte, benim odaklandığım en önemli noktaysa meclisteki vekil çoğunluğunda kilit rolü kimin üstleneceğidir. Bu, aynı zamanda şu anlama geliyor: AKP ve CHP''den sonra mecliste en yüksek vekil sayısına ulaşacak üçüncü parti hangisi olacaktır? Çünkü en yüksek vekil sayısına sahip olan üçüncü parti, aynı zamanda mecliste en kilit rolü oynayacak parti de olacak. Çünkü kararların mecliste onaylanması için her partinin mutlaka kapısını çalması gerektiği parti de bu parti olacaktır.

Bu hususta anketlerden yola çıktığımızda kuvvetle muhtemel bu parti İYİ Parti olacak gibi görünüyor fakat hemen yakınında en büyük tehdidin de HDP olduğunu unutmamak gerekir. Çünkü hâlihazırda mecliste İYİ Parti''nin vekil sayısı 37 iken buna karşılık HDP''nin vekil sayısı ise 56''dır. Anketlere göre incelediğimizde şu anda mecliste 48 vekili bulunan MHP''nin vekil sayısının azalacağı da muhtemel görünüyor. Yani özellikle milliyetçi seçmenin HDP''ye karşı mecliste elini güçlendirmesi için İYİ Parti''de birleşmesi gerekiyor. Çünkü mevcutta en güçlü milliyetçi siyasi yapı hangisiyse onu güçlendirmek elzemdir.

Peki, İYİ Parti''yi güçlendirmenin avantajları nelerdir?

Öncelikle belirtmeliyim ki eğer en yüksek vekil çıkaran üçüncü parti HDP olursa meclisteki her önemli kararda kapısı çalınan ve pazarlığa oturulan parti de HDP olacak. Böylece diledikleri gibi konfor alanları oluşacak ve diledikleri tehdit ve şantajları yapabilecekler. Cumhurbaşkanlığını kimin kazandığından bağımsız olarak AKP''nin de CHP''nin de yanına almak isteyeceği bir parti konumuna gelecekler. Yani yıllardır korudukları rahat pozisyonlarını korumaya devam edecekler. Türk siyasetinin şantajcısı olmayı sürdürecekler.

Eğer en yüksek vekil çıkaran üçüncü parti İYİ Parti olursa bu defa öncelikle mecliste HDP etkisi kırılacak. Yalnızca HDP etkisi kırılmakla kalmayacak İYİ Parti aynı zamanda meclisin ''''emniyet sibobu'''' haline gelecek. Çünkü mecliste alınacak herhangi bir yanlış kararda doğrudan reddedebilecek bir gücü olacak. Yani halkın meclise olan güveninde belki de en önemli rolü İYİ Parti üstlenecek.

Bütün bunlar göz önüne alındığında bilinçli oy kullanması gereken en önemli kesimse mutlaka gençlerdir. İlk oyunu kullanacak 6 milyon genç içerisinde Zafer Partisi ya da Memleket Partisi''ne bir teveccüh olduğu ortada fakat asıl sorun da tam olarak burada başlamaktadır.

Şu ana kadar resmî anket şirketleri tarafından yapılan hemen hemen hiçbir ankette barajı geçemeyen bu iki partiye milletvekilliği seçiminde oy vermek, alenen oyunun çöp olmasına göz yummaktır. Milletvekilliğinde bu iki partiden herhangi birine oy veren vatandaş, bunun yerine İYİ Parti''ye oy verse HDP''ye karşı mecliste daha etkili bir adım atmış olur. Aksi takdirde bu partiler baraj altı kalacak ve hem vekil çıkaramayacaklar hem de oy veren vatandaşlar boşa oy vermiş olacak.

Evet, anlayacağınız üzere bu yazı anketlerden ve gerçeklerden yola çıkılarak yazılmış, milletvekilliğinde İYİ Parti''ye oy vermenize açık bir davet yazısıdır. Bunu da yukarıda gördüğünüz üzere gerçekçi sebeplerle açıkladım.

Yukarıda yazdıklarımdan hareketle Mart ayında Türkiye''de yapılmış ve Zafer Partisi ya da Memleket Partisi gibi küçük partilerin barajı geçtiğini gösteren herhangi bir resmî anket bulursanız özür dilemeye hazırım. Eğer bulamazsanız sizler de şunu bilin ki oyunuz çöpe gidecek ve en çok da iktidarın ve mecliste daha güçlü konuma gelecek olan HDP''nin işine yarayacaktır.

Evet, herkesin Cumhurbaşkanlığını kimin kazanacağını düşündüğü bu süreçte benim odaklandığım en önemli noktaysa mecliste kilit partinin kim olacağıdır. Unutmayın ki önemli olan meclise 3-5 vekille girmek değil mecliste milliyetçiliği güçlü şekilde temsil edebilmektir. Sayın Meral Akşener''in televizyonlarda açık açık ''''HDP ile asla görüşmeyiz ve biraraya gelmeyiz!'''' söylemi de yazdıklarımın en önemli kanıtıdır.

 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları