12 gün boyunca durmadan kendi etraflarında dönen koyunların sırrı çözüldü

12 gün boyunca durmadan kendi etraflarında dönen koyunların sırrı çözüldü
Kasım 2022'de Çin'de çekilen bir görüntüde yer alan koyun sürüsü, tam 12 gün boyunca saat yönünde daire çizerek kendi etraflarında dönmüşlerdi. Görüntülerin sosyal medyada paylaşım rekoru kırması üzerine, koyunlar hakkında birçok teori ortaya atılmıştı. İngiltere'deki Hartpury Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nden Profesör Matt Bell ise, koyunların durumu ile ilgili farklı bir görüş ortaya koydu.

Yaklaşık 4 ay önce internette paylaşılan bir video, tüm dünyada yeni bir tartışma ateşini fitillemişti. 

Kuzey Çin''de yer alan bir çiftlikte, sayıları yüze yakın koyun sürüsü tam 12 gün boyunca durmadan kendi etraflarında dönmüştü. Koyunlarda ''sürü psikolojisi'' kavramı yıllardır sosyal bilimler literatürüne girmiş olsa da, bu kadar uzun süreli bir takip olayının gerçekleşmesi üzerine bilim dünyasından da peşi sıra yeni teoriler gelmişti. 



Ortaya atılan son teori ise İngiltere''de yer alan Hartpury Üniversitesi''nin Ziraat Fakültesi''nde öğretim üyesi olan Prof. Dr. Matt Bell''den geldi. Newsweek''e konuşan Bell, “Görünen o ki koyunlar uzun süredir aynı alanda kaldıkları için gergin ve sürekli aynı hareketi tekrarlıyorlar” dedi. Bell, bazı hayvanların sürekli dar bir alanda sıkışmaktan dolayı öfkeli oldukları için bu hareketi yaptığını, sürüdeki diğer koyunların da onları izlediğini ifade etti.

"GENETİK BİR REFLEKS"

Koyunlarda sürüyü takip etme refleksinin, yırtıcılardan korunmak için a priori olarak doğumdan itibaren yer aldığını söyleyen bilim insanları, Çin''deki tuhaf olayı da ''sürü psikolojisi'' kavramının kısmen açıklayabildiğine dikkat çekti.


 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar