Uzman isim uyardı fındık bahçelerini istila ediyor! Bir an önce kırmızı alarma geçilmeli

Uzman isim uyardı fındık bahçelerini istila ediyor! Bir an önce kırmızı alarma geçilmeli
Karadeniz'de fındık bahçelerine zarar veren 'kahverengi kokarca' adlı böcek, bu yıl beklenenden erken bir dönemde ortaya çıkmaya başladı. Bu böcekler fındık üretimine büyük oranda zarar verdiği ortaya çıktı.

Ulusal Fındık Konseyi (UFK) Yönetim Kurulu Üyesi Sebahattin Arslantürk, böceğin bölgedeki popülasyonunun hızla arttığını ve önlem alınmazsa fındık üretiminde büyük bir zarara neden olabileceğini belirtti. Bu yıl özellikle hava sıcaklıklarındaki ani artışın etkisiyle, kahverengi kokarcanın erken dönemde fındık bahçelerinde görülmeye başlandığını aktardı.

662362b3001ffacbe57097ee.webp

300’DEN FAZLA BİTKİ TÜRÜNE ZARAR VERİYOR

Karadeniz'de yetişen fındık gibi birçok bitki türünde beslenen kahverengi kokarca, uzmanların belirttiğine göre 300'den fazla bitki türünde zarar veriyor. Biyolojik mücadele yöntemlerinin yetersiz kaldığı durumlarda, kimyasal mücadeleye başvurulması gerektiğini vurgulayan Arslantürk, bu konuda geç kalındığını ifade etti.

FINDIK ÜRETİMİNDE CİDDİ ORANDA DÜŞÜŞ YAŞANACAK

Arslantürk, böceğin bu yıl erken bir dönemde ortaya çıkmasının ve popülasyonunun hızla artmasının, önümüzdeki dönemde fındık üretiminde ciddi bir düşüşe neden olabileceği uyarısında bulundu. Bu durumun özellikle Giresun ve Ordu gibi fındık üretiminin yoğun olduğu bölgelerde endişe verici boyutlara ulaştığını belirtti.

662362b2001ffacbe57097ec.webp

ACİL ÖNLEMLER ALINMALI

Bu yılın fındık üretimi açısından riskli bir döneme işaret eden Arslantürk, kahverengi kokarcanın fındık bahçelerine verdiği zararın geçen yıla göre çok daha fazla olabileceğini öngördü. Üreticilerin kimyasal mücadele yöntemlerine başvurması gerektiğini vurguladı ve yetkililerin bu konuda acil önlemler alması gerektiğini belirtti.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar