Trafik cezaları ile ilgili flaş gelişme iptal edildi! Arabası olan milyonları ilgilendiriyor

Trafik cezaları ile ilgili flaş gelişme iptal edildi! Arabası olan milyonları ilgilendiriyor
İstanbul Emniyet Genel Müdürlüğü, fahri trafik müfettişlerinin hatalı park cezası verme yetkilerini iptal etti.

İstanbul Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM), artan trafik yoğunluğunu kontrol altında tutmak için fahri trafik müfettişlerinin yetkilerini revize etti. Yapılan yeni düzenlemeyle, fahri müfettişlerin hatalı park cezaları kesme yetkileri kaldırıldı.

FAHRİ MÜFETTİŞLERİN KARŞILAŞTIĞI DEĞİŞİKLİKLER

Türkiye Fahri Trafik Müfettişleri Derneği Başkanı Faik Erdoğan, EGM'nin aldığı bu kararı eleştirdi. Erdoğan, "Artık yönetmelikte belirtilen cezaların bir kısmını uygulayamayacağız. Bu karar doğru değil. Hatalı ceza yazan müfettişlerin yetkilerinin alınması gerekiyordu, tüm müfettişlerin yetkilerinin kısıtlanması yanlış" şeklinde konuştu. Erdoğan'ın verdiği bilgiye göre, Türkiye genelinde yaklaşık 35 bin fahri müfettiş bulunuyor.

1040679970-0-103-1920-1189-1920x0-80-0-0-07a545743c3cedb96a212a1f60d92c67-1.jpg

GÖNÜLLÜLÜK ESASINA DAYALI

Erdoğan, fahri müfettişlerin esasen gönüllü olarak trafik düzenini sağladığını vurgulayarak, "Biz para için değil, trafik düzeni için görev yapıyoruz. Avrupa'da fahri müfettişler daha geniş yetkilere sahipken, bizim haklarımız kısıtlanıyor. Diğer haklarımızın da kısıtlanabileceği endişesi taşıyoruz" dedi. Ancak, engelli park yerlerine yapılan ihlallerde ceza yazma yetkisi devam edecek.

YETKİ KALDIRILMASI TARTIŞMA YARATTI

Fahri trafik müfettişlerinin yetkilerinin kısıtlanması tartışmalara yol açtı. Karayolu Trafik ve Yol Güvenliği Derneği Başkanı Vedat Şahin, bu kararı eleştirerek, "Eğer trafik güvenliği amaçlanıyorsa, fahri müfettişlerin yetkilerinin kısıtlanması trafik güvenliğine zarar verebilir. Yanlış ceza kesenlerin yetkileri alınmalıydı" şeklinde konuştu. Şahin'e göre, fahri müfettişlerin uyguladığı cezaların %60'ı park ihlalleriyle ilgili.

k-wqz1csgktk-1.jpg

FAHRİ MÜFETTİŞLERİN YETKİLERİ VE SORUMLULUKLARI

Fahri trafik müfettişleri, trafik ihlallerine ilişkin tutanakları düzenleyebilir ancak doğrudan ceza kesme yetkisine sahip değillerdir. Düzenledikleri tutanakları ilgili kurumlara ileten müfettişler, trafik kurulları tarafından incelenir ve cezaya dönüştürülür. Müfettişler, kırmızı ışık ihlali, yanlış şerit değişimi gibi 80 farklı kural ihlaline müdahale edebilirler. Ancak, hatalı park ihlali için artık yetkileri bulunmamaktadır.

istanbul-da-trafik-yogunlugu-yuzde-80-e-ulasti-5e3aebdda2b4a-1.webp

İTİRAZ HAKKI DEVAM EDİYOR

Müfettişlerin düzenlediği tutanaklara karşı kesilen cezalara itiraz hakkı bulunmaktadır. Trafik cezası alan kişiler, cezanın uygulandığı yerdeki Sulh Ceza Hakimliği'ne başvurarak itirazda bulunabilirler. İtiraz süresi, cezanın tebliğ tarihinden itibaren 15 gündür.

YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar