Staj mağdurları bu yolla emekli olacak! Meclis'e bu yöntemle gelecekler

Staj mağdurları bu yolla emekli olacak! Meclis'e bu yöntemle gelecekler
Staj ve çıraklık mağdurları EYT düzenlemesinin kapsamına dahil edilmemişlerdi. Haftalardır seslerini yetkililere duyurmak isteyen staj mağdurları için emeklilik yolunun açık olduğunu söyleyen SGK uzmanı Onur Önal, staj mağdurlarının emekliliği için tarih verdi.

EYT düzenlemesi ile 2 milyon 250 bin vatandaşın 2023 yılı içerisinde emekli olması bekleniyor. Bu sayı birkaç yıl içerisinde ise 5 milyona çıkacak. Ancak açıklanan düzenlemeden, herhangi bir yaş şartı olmamasına karşın staj ve çıraklık sigortası ''işe başlangıç tarihi'' olarak sayılmadığı için 8 Eylül 1999 öncesinde staj yapan vatandaşlar yararlanamayacak.

Sosyal Güvenlik Kurumu Uzmanı Onur Önal, staj ve çıraklık mağdurlarına seslenerek, sakin olmaları çağrısında bulundu. Önal, "Sakin olun ve panik yapmayın. Şubat ayı sizin bayramınız olacak." dedi.

BU YÖNTEMLE EMEKLİ OLACAKLAR

Meclis''e gelen ve Plan ve Bütçe Komisyonu''nda onaylanan düzenlemede staj mağdurlarının yer almadığını hatırlatan Onur Önal, "Bunu zaten bekliyorduk. Staj mağdurları bu yolla emekli olmayacak, Staj ve çıraklık sigortasının EYT kapsamına dahil edilmesi torba yasa ile mümkün olacak. EYT''lilere sesleniyorum, rahat olun ve telaş yapmayın." dedi. 

MALİ MÜŞAVİR ARAS KARA "ÇÖZÜM ÇOK KOLAY"

Onur Önal dışında staj ve çıraklık mağdurları için çözümün çok kolay olduğundan bahseden bir diğer isim ise Mali Müşavir Aras Kara oldu. Kara, Staj mağdurları için çözümün çok kolay ve net olduğunu söyleyerek, şu ifadeleri kullandı: 

Şimdi gelelim, staj mağdurları konusuna. Staj konusu meslek lisesi mezunlarından avukat ve doktorlara kadar milyonlarca çalışanın en büyük sorunu. Sorun ne? Staj süresinin emeklilik süresine sayılmaması. Neden? Çıraklık ya da stajyerlik döneminde emeklilik primi ödenmiyor; iş kazası, meslek hastalığı ve genel sağlık sigortası primleri ödeniyor. Bu nedenle de staj sigortası deniyor. Çalışılan sürenin emeklilikte sayılabilmesi için uzun vadeli sigorta olarak adlandırılan malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası için prim ödenmesi gerekiyor.

Yurt dışında staj gören stajyerlerin SGK’sı kabul ediliyor. Vatan topraklarında staj gören çocukların SGK’sı kabul edilmiyor. Bu durumun düzeltilmesini istemek en doğal hakkımız. Ayrımcılık istemiyoruz. Eşitlik istiyoruz” diyorlar..

Staj döneminde bu prim ödenmediğinden sadece iş kazası, meslek hastalığı, genel sağlık sigortası primi ödendiğinden stajda geçen süre emeklilikte hesaba katılmıyor. Ne zaman ki, çalışan adına malullük, yaşlılık, ölüm sigorta koluna ait prim yatırılmaya başlanıyor, o tarihten itibaren emeklilik süresi başlıyor. Örnek vermem gerekirse; 2020’nin ocak ayında bir aylık staj yaptınız. O tarihte sigortalı olarak tesciliniz yapıldı ve sağlık, hastalık primleriniz staj yaptığınız işyeri tarafından yatırıldı. Staj bitince işten ayrıldınız. Aradan bir yıl geçip, 2021’in ocak ayında işe başladınız ve malullük, yaşlılık, ölüm sigorta koluna ait primleriniz yatmaya başladı. Emeklilik hesabınızı 2021’in ocak ayından itibaren yapacaksınız. Elbette staj süresi boyunca yatırılan primler, prim gün sayınızı etkileyecek, artıracak ancak emeklilik yaşınızı etkilemeyecektir.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar