Resmi Gazete'de yayımlandı! Yüzde 5'lik bir artış yaşandı

Resmi Gazete'de yayımlandı! Yüzde 5'lik bir artış yaşandı
Tüketici kredilerinde banka ve sigorta muameleleri vergisi yüzde 10'a çıkarıldı. Tüketici kredilerinde genel vade sınırını 50 bin ila 100 bin lira arasında değişen tutarlar için 24 ay, 100 bin liranın üzerindeki tutarlar için 12 ay olarak belirlenmişti. Kredi kartlarında da yeni dönem başladı.

RESMİ GAZETE'DE YAYIMLANDI! YÜZDE 5'LİK BİR ARTIŞ YAŞANDI

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), tüketici kredilerinde genel vade sınırını 50 bin ila 100 bin lira arasında değişen tutarlar için 24 ay, 100 bin liranın üzerindeki tutarlar için 12 ay olarak belirledi. Tüketici kredisinde eski kural 50 bin lira altı için 36 ay vade, üstü için 24 ay vadeyken, yeni kural 50 bin lira altı için 36 ay vade devam edecek. 50 bin üstü 100 bin altı için 24 ay vade, 100 bin üstü için 12 ay vade uygulanacak. 

100 bin liralık bir tüketici kredisi çekildiğinde eski sistemde 24 ay vade ile ödeme yapılabilirken, şimdi 12 ay vade yapılabilecek. 105 bin lira tüketici kredisi çeken bir vatandaş yüzde 2 faizle aldığı krediyi aylık 5 bin 806 lira taksitle ödeyebilecekken, şimdi aylık taksit 10 bin 174 liraya yükselecek. Toplam geri ödeme 24 aylık vadede 139 bin 348 lira olurken, 12 aylık vadede 122 bin 91 lira olacak.

KONUT KREDİLERİ İLE İLGİLİ DE KARAR ALINDI

Konut kredilerinde kredi değer oranının tutar bazlı farklılaştırılması, ticari krediler başta olmak üzere selektif yaklaşımın iyileştirilmesi amacıyla kredilerin yatırım ve ihracat gibi üretken alanlara yönlendirilmesi, yurt dışı yerleşiklerle türev işlem gerçekleştiren tüzel kişilere kullandırılacak kredilerin risk ağırlığının artırılması ve yurt dışı yerleşiklere tahsisli swap imkanının getirilmesi hususlarında gerekli adımlar ivedilikle atılacak. Düzenleme öncesinde tüketici kredilerinde genel vade sınırını 50 bin lira altındaki tutarlar için 36 ay, 50 bin liranın üzerindeki tutarlar için ise 24 ay vade olarak uygulanıyordu.

KREDİ KARTI ASGARİ ÖDEME TUTARI NE KADAR OLDU? 

Kredi kartlarında limite göre asgari ödeme değişti. Asgari oran değişmeden önce tüm kredi kartları için oran yüzde 20’ydi. Yeni değişiklikle kredi kartının limiti 25 bin liranın altındaysa asgari ödeme tutarı eskisi gibi yüzde 20, limit 25 bin lira üstündeyse yüzde 40 olacak. Kart limiti 25 bin lira üzerinde olanlara bir örnek vermek gerekirse, kart limiti 30 bin lira olan bir kişi aylık 10 bin lira harcama yaptığında eski kuralda 2 bin lira ödeyecekken, şimdi asgari ödeme tutarı 4 bin lira olacak. Kart limiti 25 bin lira altında olanlar için örnek vermek gerekirse; kart limiti 20 bin lira olan bir vatandaşın durumu değişmeyecek ve 10 bin lira harcama yaptığında 2 bin liralık asgari ödeme tutarını ödemesi gerekecek.

BANKA VE SİGORTA MUAMELELERİ VERGİSİNDE YÜZDE 5''LİK ARTIŞ

Tüketici kredilerinde banka ve sigorta muameleleri vergisi yüzde 10''a çıkarıldı.Tüketici kredisi işlemlerinde alınan banka ve sigorta muameleleri vergisi (BSMV) oranı yüzde 5''ten yüzde 10''a yükseltildi. Konuya ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete''de yayımlandı. Buna göre, tüketici kredilerinde lehe alınan paralar üzerinden yüzde 10 BSMV alınacak. Söz konusu oran, yüzde 5 olarak uygulanıyordu. Karar, tüketici kredilerinde uygulanmak üzere yürürlüğe girdi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar