Ramazan'da yoğun ilgi

Ramazan'da yoğun ilgi
Ramazan ayında, insanlar geleneksel olarak kuru meyvelere büyük ilgi gösteriyor.

Ramazan ayıyla birlikte vatandaşlar sağlıklı beslenmeye önem veriyor ve susuzluğu doğal yöntemlerle gidermeyi tercih ediyorlar. Bu dönemde komposto yapımında kullanılan çekirdeksiz üzüm kurusu, kayısı, incir ve erik kuruları gibi doğal ürünlere olan ilgi artıyor. Samsun'da uzun yıllardır esnaflık yapan Recai Doğanay, Ramazan ayıyla birlikte komposto yapımında kullanılan meyve kurularına olan talebin arttığını dile getirdi.

Doğanay, "Vatandaşlar Ramazan ayında komposto yapımı için en çok çekirdeksiz kuru üzümü tercih ediyorlar. Bunun yanı sıra kayısı, erik, incir ve dut kuruları da talep görüyor. Hurma da Ramazan boyunca popüler bir tercih oluşturuyor. Fiyatlar biraz yüksek olmasına rağmen insanlar sağlıklı beslenme alışkanlıklarını sürdürmek adına bu ürünlere yoğun ilgi gösteriyorlar. Komposto yapımında en çok tercih edilen meyve kuruları ise kuru üzüm ve kayısı oluyor. Uzmanlar, bu kompostoların susuzluğu gidermede ve vücuttaki harareti azaltmada etkili olduğunu belirtiyorlar. Ayrıca içerdikleri asit olmaması nedeniyle bağırsak ve mide sağlığına da olumlu etkileri olduğu biliniyor. Kabızlık ve hazımsızlık sorunu yaşayanlar da bu meyve kurularını tercih edip komposto yapıyorlar. Ayrıca, bu Ramazan'da kızılcık, elma ve erik kurularına da ilgi artıyor" şeklinde konuştu.

Doğanay ayrıca komposto yapım sürecini de şu şekilde tarif etti:

"Bir komposto hazırlamak için yarım kilo kuru üzümden ortalama 5 litre komposto elde edersiniz. Üzümü önce soğuk suda bekletip üzerine su ekleyerek kaynatırsınız. Kaynatma işlemi tamamlandıktan sonra yoğunluğunu ayarlamak için soğumaya bırakırsınız. Komposto yapacaklar genellikle çekirdeksiz kuru üzümü tercih ediyorlar."

Kuru meyvelerin fiyatları şu şekilde belirleniyor:

Kompostoluk kuru üzümün kilosu 135-200 TL arasında değişirken, erik kurusu 200-350 TL ve kayısı kurusu da kalitesine göre 200-300 TL arasında satılıyor. Hurma fiyatları ise 100 TL'den başlayıp 800 TL'ye kadar çıkabiliyor, en çok tercih edilen hurmalar genellikle 300 TL civarında satılıyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar