Peynir suyu kullanarak altın çıkardılar! Bilim insanlarından devrim niteliğinde keşif

Peynir suyu kullanarak altın çıkardılar! Bilim insanlarından devrim niteliğinde keşif
İsviçreli bilim insanları peynir suyu ile elektronik atıklarda bulunan altını çıkarmayı başardı.

İsviçre Federal Enstitüsü'nden (ETH) bir grup bilim insanı, elektronik atıklardan altın çıkarmak için peynir altı suyu proteini kullanarak son derece verimli, uygun fiyatlı ve sürdürülebilir bir yöntem geliştirdi.

Akıllı telefonlar, bilgisayarlar ve televizyonlar gibi birçok elektronik cihaz, altın gibi değerli metaller içerir. Fakat bu cihazlar ömrünü tamamladığında elektronik atık olarak kabul edilir ve altın da onlarla birlikte atılır.

thumbs-b-c-455a4e668b05dc823f2c0f326ab62ce5.jpg

Elektronik atıklardan altın geri kazanmak için kullanılan mevcut yöntemler enerji yoğundur ve zehirli kimyasallar içerir. ETH'den Profesör Mezzenga liderliğindeki ekip ise peynir altı suyu proteinini kullanarak bu sorunu çözmeyi başardı.

resim-2024-03-03-160105403.png

Peynir altı suyu proteini, peynir yapımında kullanılan sütün süzüldükten sonra kalan sıvı kısmıdır. Proteinler, laktoz, vitaminler ve mineraller içerir. Ekip, peynir altı suyu proteinlerinden altın iyonlarını diğer metallere kıyasla daha iyi yakalayan bir sünger oluşturdu.

thumbs-b-c-e4612d627ba172ae6e8e8a22117261bb.jpg

SÜRDÜRÜLEBİLİR VE VERİMLİ BİR ÇÖZÜM

Profesör Mezzenga, "En sevdiğim gerçek, elektronik atıklardan altın elde etmek için gıda endüstrisinin bir yan ürününü kullanıyor olmamız" dedi.

Bu yöntem, elektronik ve gıda atıklarının geri dönüştürülmesine yardımcı olarak döngüsel ekonomiye katkıda bulunur.

thumbs-b-c-699982783e3d6b7df6b64273763baf17.jpg

ELEKTRONİK ATIK GERİ DÖNÜŞÜMÜ NEDEN ÖNEMLİ?

Elektronik atık geri dönüşümü sadece çevresel nedenlerle değil, aynı zamanda değerli malzemelerin geri kazanımı için de önemli hale geliyor. Bu yöntem, atıkların azaltılmasını ve değerli kaynakların sürdürülebilir bir şekilde geri kazanılmasını sağlayarak bir kazan-kazan durumu yaratıyor.

YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar