Milyonlarca yıllık gizem çözüldü: Trex'in kolları neden küçük?

Milyonlarca yıllık gizem çözüldü: Trex'in kolları neden küçük?
Bilim insanları tarafından dinozorların küçük kollarının sırrının ne olduğu ortaya çıkarıldı. İşte dinozorların küçük kollarının sırrı...

Tyrannosaurus rex, devasa dişleri ve heybetli boyutlarıyla dinozorlar arasında en bilinen türlerden biridir. Fakat dikkat çekici bir özelliği de nispeten küçük kollarıdır. Yaklaşık 12 metre uzunluğa sahip olan T. rex'in kolları sadece 1 metre civarındadır. Bu durum sadece T. rex ile sınırlı da değil. T. rex'in ait olduğu theropod familyasındaki birçok dinozor da benzer şekilde kısa kollara sahip.

gettyimages-99311107.jpg

PEKİ BU KÜÇÜK KOLLARIN İŞLEVİ NEYDİ?

Aslında bu sorunun kesin bir cevabı yok. Theropodlar 66 milyon yıl önce yok olduğu için bu uzuvları nasıl kullandıklarını gözlemlemek mümkün değil. Fakat paleontologlar bu konuda çeşitli teoriler öne sürüyor.

adobestock-214101651-scaled.jpg

KÜÇÜK KOLLARIN GİZEMİ:

1905 yılında T. rex'i tanımlayan Henry Fairfield Osborn, bu uzuvların çiftleşme sırasında dişiyi tutmak için kullanılmış olabileceğini öne sürmüştü. 2022 yılında yapılan bir araştırmada da bu hipotez tekrar gündeme geldi. Meraxes gigas adlı dinozorun keşfini yapan Juan Canale, bu kolların çiftleşme sırasında dişiyi tutmak veya potansiyel eşleri çekmek için kullanılmış olabileceğini savundu.

dinozor.jpg

Küçük kolların, dinozorların düştükten sonra ayağa kalkmalarına yardımcı olması da bir diğer teori. Yaklaşık 7 ton ağırlığındaki T. rex'in kalkması zor olabilirdi ve bu uzuvlar bu işlevi kolaylaştırmış olabilir.

dinozor-2.jpg

Bir başka teori ise, bu kolların theropodların avlanma sırasında yaralanmalarını engellemek için evrimleşmiş olması. Yetişkin dinozorların av sırasında birbirlerine zarar verme riskini azaltmış olabilir. Theropod kollarının işlevi hala tam olarak bilinmiyor. Gelecekteki araştırmalar ve fosil keşifleri bu konuda daha fazla bilgi verebilir. Fakat şu an için kesin olan şey, bu kolların oldukça ilginç ve gizemli bir özellik olduğu.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar