Petrol nereden geliyor? Herkes yanlış biliyor: Kaynağını uzmanlar açıkladı

Petrol nereden geliyor? Herkes yanlış biliyor: Kaynağını uzmanlar açıkladı
Bilim insanları tarafından petrolün kaynağı açıklandı. Ortaya çıkan bilgilere göre petrolün dinozorlardan geldiği yönündeki düşünceler yanlış çıktı.

Birçok kişi, petrolün dinozorların fosillerinden elde edildiğini düşünüyor. Ancak Oslo Üniversitesi'nden jeolog Reidar Müller'e göre, bu düşünce doğru değil. Müller, Science Norway'e yaptığı açıklamada, "Garip bir nedenden ötürü, petrolün dinozorlardan geldiği fikri pek çok insanın aklına takılmış durumda" dedi ve ekledi: "Ancak petrol trilyonlarca küçük alg ve planktondan geliyor."

petrol.jpg

Petrol, onlarca ila yüz milyonlarca yıl önce ölen alglerin ve planktonların denizin dibine battığı, burada birikerek katmanlar ve tortu tabakaları tarafından gömüldüğü bir süreç sonucunda oluşur. Yüksek basınç ve düşük oksijenli bir ortamda milyonlarca yıl süren bu süreçte, algler ve planktonlar "pişerek" insanların enerji ihtiyacını karşılayan siyah petrole dönüşür.

Deniz dinozorları ya da T. Rex'in yüzmek için uygun olmayan kollarına sahip olmalarına rağmen, öldükten sonra kendilerini okyanus dibinde bulsalar da, organik maddenin petrole dönüşmesi için oksijensiz bir ortama ihtiyaç duyulduğu için petrolün dinozorlardan gelmesi pek olası değildir. Ölen dinozorların kemikleri, gömülmeden önce daha küçük su canlıları tarafından parçalandığından, petrole dönüşmesi zordur.

petrol-2.jpg

Bu açıklamalar, petrolün kaynağının alg ve planktonlar olduğunu ve dinozorların petrol oluşumunda doğrudan bir rol oynamadığını ortaya koymaktadır.

YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar