Mevduat faizi ve fon kazancının hesabı sil baştan değişti

Mevduat faizi ve fon kazancının hesabı sil baştan değişti
Mevduat faizi ve fon kazancının hesabı sil baştan değişti. Yeni bir gelişme yaşandı. İşte tüm detaylar...

Merkez Bankası'nın TL mevduatı destekleyen hamlesi sonrası bankalarda faiz oranları yüzde 60'a kadar yükseldi. Resmi Gazete'de yayımlanan kararla TL mevduatlardan alınan stopaj (vergi kesintisi) oranları artırıldı, bu da kazanç hesaplarını etkiledi.

4

Türk Lirası cinsinden açılacak 6 aya kadar vadeli hesaplardan elde edilen kazançlara uygulanan stopaj oranı, yüzde 5'ten yüzde 7.5'e yükseltilirken, 1 yıla kadar vadeli hesaplarda ise oran yüzde 3'ten yüzde 5'e çıkarıldı.

Benzer şekilde, Türk Lirası yatırım fonlarından sağlanan gelirlerdeki stopaj oranı da yüzde 7.5 olarak belirlendi. Bu değişiklikler 1 Mayıs 2024'ten itibaren geçerli olacak ve 31 Temmuz 2024'e kadar sürecek olan vadeli TL mevduatlardan elde edilen kazançlara yeni oranlar uygulanacak. Ayrıca, bu tarihten sonra yenilenen ve vadesi dolan hesaplarda da yeni stopaj oranları geçerli olacak.

3 Eski stopaj oranları 1 Mayıs öncesi açılan hesaplarda geçerli olacak; vade tekrar ederse, tekrar eden vade sonunda elde edilen kazançlar yeni orana göre stopaj kesilecek.

2

Bir yıl veya daha uzun vadeli olsa dahi, 1 Mayıs'tan önce açılan hesapların vade sonunda eski oranlar geçerli olacağı belirtildi.

1

Önceki uygulamada 100 bin liralık bir mevduatın 32 gün vadede yüzde 55 faizle kazancı, yüzde 5 stopajdan sonra 4 bin 568 lira iken, şimdi yüzde 7.5 stopajla kazanç 4 bin 448 lira olacak, yani stopaj farkı 120 lira olarak kalacak.

MEVDUAT NEDİR?

Mevduat, bankalara veya diğer finansal kurumlara para yatırarak yapılan bir tür tasarruf veya yatırım işlemidir. Bu para yatırma işlemi sonucunda, genellikle belirli bir faiz oranıyla belirli bir süre için getiri elde edilir. Mevduatlar, genellikle vadeli mevduatlar (belirli bir süre için bloke edilen mevduatlar) veya vadesiz mevduatlar (her zaman kullanılabilir olanlar) olarak iki ana kategoriye ayrılır. Vadelilerin süresi genellikle 1 aydan 1 yıla kadar değişirken, faiz oranları da vade uzunluğuna ve piyasa koşullarına bağlı olarak değişebilir.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar