Mahfi Eğilmez asgari ücrete yapılacak zammı ve enflasyon rakamlarını açıkladı

Mahfi Eğilmez asgari ücrete yapılacak zammı ve enflasyon rakamlarını açıkladı
Ünlü ekonomist Mahfi Eğilmez, Habertürk kanalında yayınlanan ve sunuculuğunu Fatih Altaylı'nın yaptığı Teke Tek programına konuk oldu. Türkiye ekonomisi üzerine açıklamalar yapan Eğilmez, EYT konusundan asgari ücrete, enflasyondan faiz artırımına pek çok konuda görüşlerini aktardı. Detaylar haberimizde...

CANLI YAYINDA DUYURDU: ASGARİ ÜCRET VE ENFLASYON RAKAMLARINI AÇIKLADI

Habertürk''te yayınlanan Teke Tek programının konuğu ekonomist Dr. Mahfi Eğilmez oldu. Eğilmez, EYT''den asgari ücrete, enflasyondan faiz artırımına Türkiye''deki ekonomik gündemi yorumladı.


ASGARİ ÜCRET ENFLASYONA SEBEP OLUR MU?

Programın sunucusu Fatih Altaylı''nın ekonomist Özgür Demirtaş''ın "Asgari ücrete yapılan yüksek zamlar felakete yol açar. Asgari ücretli geliri arttı sanar ancak bu artış bir sürer, kalan 11 ay cebindeki para pul olur" açıklamalarını hatırlatarak Mahfi Eğilmez''in asgari ücret ve enflasyon ilişkisi konusundaki fikirlerini sordu. Özgür Demirtaş''ın söylediklerini doğrulayan Eğilmez: "Doğru, milyonlarca insana fazladan para verdiğiniz anda o para piyasaya çıkacak ve doğal olarak enflasyonu etkileyecek. Biz buna kısır döngü diyoruz. Bu insanlara bu parayı vermezseniz yaşamlarını sürdürmeleri mümkün değil ancak verirseniz de ülkedeki herkesin parası eriyecek. Asgari ücreti artıralım tamam ama öncelikle enflasyon sorununu halletmek lazım. Tek başına faizleri artırmak çözüm getirmez, öncelikle hukuk konusuna bakmak lazım. ABD gibi ülkelerde faiz artırmak çözüm getirebilir çünkü oradaki enflasyon talep enflasyonu. Türkiye''de ise maliyet enflasyonu var ve bunun temel sebebi kurdan kaynaklanıyor. Şu an kuru tutuyoruz çünkü iktidar sürekli geçici suni çözümler buluyor ancak bizim yapısal olarak enflasyon sorununu çözebilmemiz için kalıcı çözümler bulmamız gerekiyor. İthal malların fiyatı türk lirası cinsinden yükseldiği için onu fiyatlara yansıtıyoruz. Bu kısır döngüyü çözmeden enflasyonu çözmek mümkün değil." dedi.

ENFLASYON YENİ YILDA KAÇ OLACAK?

Eğilmez, Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı sonrasında Recep Tayyip Erdoğan''ın yaptığı "Gelecek sene enflasyon %20 olacak, herkese söylüyorum" sözlerine ise "Enflasyonun düşeceği doğru ancak %20 olması mümkün değil. %20 gibi rakamlara düşmek için gaz fiyatının düşmesi, ham petrolün 35-40 dolarla gelmesi gerekir. Enflasyon düşecektir ancak bu tahminimde %35-40 seviyelerinde olacaktır" şeklinde cevap verdi. 

"PARADAN KAÇIŞ DÖNEMİNDEYİZ"

"Paradan kaçış dönemindeyiz. Enflasyonun yüksek olduğu ülkelerde kimse birikim yapmaz. Türkiye''de herkes "ileride daha pahalı olacak hemen alayım" diyerek elindeki üç kuruşu da harcıyor. Birçok insan burada bir daha yemek yiyemeyeceğim, bunu bir daha alamayacağım diyerek paradan kaçıyor elindekini hemen harcamaya yöneliyor."


MERKEZ BANKASI DEDİĞİN RUSYA GİBİ OLMALI

Türkiye''nin hem enflasyonu hem de faizi düşürmeye çalışarak dünya tarihinde görülmemiş bir şeyi denediğini söyleyen Eğilmez, "Böyle bir şey mümkün değil. Kimse ameliyat olmak istemez ama daha iyi olabilmek için ameliyat olmaya katlanırsınız. Faiz artırımı da böyledir kötü gidişatı durdurmak için müdahale etmeniz gerekir. Türkiye''deki merkez bankası bağımsız değil, ben mesela Rusya Merkez Bankası''nı çok beğeniyorum. Rusya, Ukrayna''yı işgal ettiğinde Rusya''daki enflasyon 17-18 seviyelerine çıktı ve hemen faizi 20 bandına çektiler, alınabilecek bütün önlemleri aldılar ve bugün Rusya''da enflasyon makul seviyelere inmiş durumda. Elbette bunları Putin ile danışarak yapmışlardır ancak bu olay akıllıca hareketler yapan bir merkez bankasının önemini gösteriyor." ifadelerini kullandı. 

ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLACAK?

Program boyunca net bir rakam vermese de asgari ücrette ciddi bir artış beklediğini belirten Eğilmez, yapılacak artışın enflasyona da yansıyacağını söyledi. Çalışan ücretlerine yapılacak zammın ancak refah seviyesi ve üretimin artırılmasıyla mümkün olduğunu söyleyen Eğilmez, açıklanacak rakamın alım gücü açısından pek de anlamı olmayacağını belirtti. 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar