Lahey kararını açıkladı: İsrail soykırımla yargılanacak!

Lahey kararını açıkladı: İsrail soykırımla yargılanacak!
Uluslararası Adalet Divanı (UAD), Güney Afrika Cumhuriyeti'nin İsrail'e karşı başlattığı "soykırım" davasında talep ettiği ihtiyati tedbirler hakkındaki kararını duyuruyor...

Tedbir kararı, Kamuoyuna açık bir oturumda Divan Başkanı Yargıç Joan Donoghue tarafından okunuyor...

Uluslararası Adalet Divanı'nın kararında öne çıkan noktalar şunlardır:

.webp

*Adalet Divanı, İsrail'in soykırım suçlamalarını reddetmesi ve hukuksal temel bulunmadığını iddia etmesine rağmen, dosyanın reddini kabul etmedi.

*Mahkeme, İsrail'in reddi talebini geri çevirdi ve Güney Afrika'nın başvurusunun uygun olduğuna karar verdi. Mahkeme, sözleşmenin maddelerinin bir kısmının iddialarla örtüştüğünü belirtti ve tüm tarafların sözleşme yükümlülüklerini yerine getirmesi gerektiğini vurguladı.

*Güney Afrika'nın İsrail'e ilişkin başvurusu değerlendirilecek ve iddiaların makul olup olmadığı incelenecek. Ancak henüz taleplerin mantıklılığı hakkında bir karar verilmedi.

*Mahkeme, soykırım sözleşmesinde belirtilen suçların sadece soykırıma iştirak etmekle sınırlı olmadığını, aynı zamanda cesaretlendirmenin de suç kapsamına girdiğini belirtti.

000.jpg

*Sözleşme kapsamında korunan insanların korunması için ülkelerin adım atması gerektiği vurgulandı. Filistinlilerin soykırım sözleşmesinin koruması altında olduğu ve İsrail'in saldırılarının bu koruma hakkını ihlal ettiği ifade edildi.

*Gazze'deki insanların büyük çoğunluğunun yaşadığı kriz ve açlık durumuna dikkat çekildi. Çocukların yaşadığı travma ve sığınaklarda yaşamak zorunda kalmaları vurgulandı. Bu dramatik durumun bir neslin yaşamını etkilediği ve birçok çocuğun ailelerini kaybettiği belirtildi.

00.webp

NE OLMUŞTU?

Uluslararası Adalet Divanı (UAD), kararın cuma günü Türkiye saatiyle 15.00'te açıklanacağını duyurdu. Açıklamada, tedbir kararının Divan Başkanı Yargıç Joan E. Donoghue tarafından kamuya açık bir oturumda okunacağı belirtildi. Güney Afrika, İsrail'i "soykırım yapmamaya, soykırımı önlemeye ve soykırımın faillerini cezalandırmaya" zorlamak için geçici tedbir uygulanmasını talep etmişti. Bu talep kapsamında, İsrail saldırılarının durdurulması, soykırımın önlenmesi için gerekli tedbirlerin alınması, insani yardıma erişimin sağlanması ve soykırıma karışanların cezalandırılması için adımların atılması istenmişti.

...

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar