Kaza kırıma uğramak ne demek? Uçak, helikopter kaza kırım raporu ne anlama gelir?

Kaza kırıma uğramak ne demek? Uçak, helikopter kaza kırım raporu ne anlama gelir?
Gaziantep’in Nurdağı ilçesi Kartal köyü mevkinde meydana gelen trajik olayda, Emniyet Genel Müdürlüğü Havacılık Daire Başkanlığı'na ait EM 708 kuyruk numaralı helikopter kaza kırıma uğradı.

Helikopterde bulunan 2 pilot şehit olurken, 1 teknisyen de yaralandı. Şehit olan polislerin isimleri, pilot emniyet amiri Cemil Gülen ve sözleşmeli pilot Levent Öztürk olarak açıklandı.

Bu olayın ardından, "kaza kırım" ve "kırıma uğramak" terimleri birçok vatandaş tarafından merak konusu oldu. Kırım, havacılık sektöründe kullanılan bir terim olup, bir donanımın geri döndürülebilir hasara uğradığı durumları ifade eder. Bu durumda yaralanmalar olabilir ancak can kaybı yaşanmaz.

KAZA KIRIMIN ANLAMI NEDİR?

Havacılık sektöründe meydana gelen kazalar "kaza kırıma uğramak" terimi ile anılır. Helikopterin veya uçağın tekrar onarılmasına müsaade edecek düzeyde hasar görmesi durumudur. Bu tür olaylarda can kaybının olmaması durumunda "kırım" terimi kullanılır. Eğer can kaybı yaşanırsa, olay "kaza" olarak adlandırılır.

UÇAKTA KIRIM NEDİR?

Uçağın kırıma uğraması da donanımın geri döndürülebilir hasara uğraması anlamına gelir. Bu durumda can kaybı yaşanmamış olabilir ve uçağın kısmen iyi durumda olduğu durumları ifade eder. Uçağın iniş, kalkış veya hava koşulları nedeniyle uğradığı hasarı anlatan bir terimdir.

KAZA KIRIM EKİBİ VE RAPORU

Kaza kırım raporu, uçak ve helikopter kazalarının incelendiği, hasar raporunu içeren belgedir. Havacılıkta tüm kazalara ilk müdahale eden ve kaza mahallini inceleyen kaza kırım ekibi, bu raporla olayın nedenlerini, olası hataları ve benzer olayların önlenmesi için alınabilecek önlemleri açıklar. Bu ekip, havacılık birimlerinde yetkili kişilerden oluşur ve kazanın detaylı bir şekilde incelenmesinden sorumludur.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar