İnsanlık yok olduğunda bile çalışacak: Çin'in yeni mega projesi

İnsanlık yok olduğunda bile çalışacak: Çin'in yeni mega projesi
Çinli mühendisler tarafından yeni bir atom saati geliştirildi. Saat 7.2 milyon yıl boyunca hiç durmadan çalışacak.

Çin Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'ndeki araştırmacılar kararlılığı ile belirsizliği beş kentilyonda birin altında olan optik saat geliştirdiklerini açıkladılar.

Saatin önümüzdeki yedi milyar yıl içinde hiç durmadan ve bozulmadan çalışacağı tahmin ediliyor. İnsanlar yok olduğunda bile saat doğru zamanı göstermeye devam edecek.

saat.jpg

Optik saatler, gelecekte kritik bir rol oynaması beklenen küresel konumlandırma sistemleri (GPS) ve kuantum anahtar dağıtımı gibi teknolojilerin geliştirilmesinde kullanılacak. Çin yeni geliştirdiği saat sayesinde bu alanda Japonya, ABD ve Almanya gibi ülkelerle yarışan önemli bir oyuncu haline geldi.

Boulder'daki Colorado Üniversitesi'nde bulunan atomik saatlere rakip olabilecek Çinli araştırmacılar, stronsiyum atomları kullanarak optik saatlerini inşa ettiler. Bu atomların düşük sıcaklıklarda hapsedilmesi ve ultra kararlı lazerlerle tetiklenmesi, saatlerin kararlılığını ve hassasiyetini artırdı.

cin-saat.jpg

Bilim insanları, optik saatlerin performansını arttırmak için mikrodalganın yerine lazer ışığı kullanmanın bu alandaki geleceği şekillendirebileceğine inanıyor. Bu, özellikle hassasiyetin mikrodalga frekansına bağlı olduğu göz önüne alındığında önemli bir gelişme olarak görülüyor.

Araştırmacılar, optik saatlerinin 2,2 kentilyonda bire kadar kararlı ve 4,4 kentilyonda bir belirsiz olduğunu belirledi.

Optik saatlerin gelecekte daha da geliştirilerek farklı atomlarla ve çeşitli deneylerde kullanılması planlanıyor. Ayrıca, bu teknolojinin fizikteki temel teorileri test etmek ve yerçekimsel dalgalar ile karanlık madde üzerindeki çalışmalara yeni olanaklar sağlamak için kullanılabileceği belirtildi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar